Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Klimapolitikken er en bløff

Heikki Holmås kaller regjeringas klimapolitikk en bløff, selv om klimaminister Vidar Helgesen omsider fant ett eget tiltak for utslippskutt.

KLIMAPROBLEMER: Isbreer over hele verden, som denne utenfor Argentina, endres varmere globale temperaturer Foto: REUTERS/Enrique Marcarian
KLIMAPROBLEMER: Isbreer over hele verden, som denne utenfor Argentina, endres varmere globale temperaturer Foto: REUTERS/Enrique Marcarian Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SVs Heikki Holmås har etterspurt reelle tiltak for utslippskutt fra klimaminister Vidar Helgesen. I Stortingets spørretime utfordret Holmås statsråden til å nevne ett - bare ett - tiltak han og regjeringa har iverksatt for kutt i oljesektoren.

Det slet Helgesen med å få til, og etterlot seg en forbauset Heikki Holmås på Stortingets talerstol.

Noen dager seinere er ikke statsråden like ordknapp.

Fant ett tiltak - Nå har du fått tenkt deg litt om Helgesen. Kan du nevne ett, bare ett, tiltak for utslippskutt i olja?

- Ja. Vi har fylt på klimateknologifondet til Enova med mer enn 17 milliarder ut over det klimaforliket krever, langt mer enn de rødgrønne spyttet inn. Det nevnte jeg også i Stortinget.

- Men ett tiltak du har iverksatt?

- Det nye forslaget vårt om klimakrav i offentlige anskaffelser er meget viktig. Det vi har sagt er at vi skal styrke klimaforliket. Vi ønsker å satse på det som gir størst uttelling for klimaet, ikke det som imponerer Heikki Holmås, presiserer Helgesen.

- Dessuten er oljesektoren en del av EUs kvotesystem for CO?-utslipp. I Norge har vi forholdt oss til den reguleringa.

Stein i drivhus Helgesen legger til at «Holmås kaster stein i drivhus». Han innrømmer at det nok hørtes kjedelig ut, men sier regjeringa satser på klima på mange fronter, også utenfor hans eget departement. Både på transport og i offentlig regulering gjøres det viktige klimaframskritt, hevder statsråden.

- Vi satser blant annet på å tette vedlikeholdsetterslepet på jernbane gjennom NTP, og har vedtatt miljøvennlig innkjøpspraksis i offentlig sektor.

- Holmås har altså rett i at lite er sugd fra eget klimabryst?

- Det er riktig at vi ikke har lansert mange egne prosjekter, men det vi har lovet er å satse mer på velfungerende tiltak for å styrke klimaforliket.

- Er det riktig å si at du ikke er den klimaministeren med flest egne klimatiltak?

- Hvis man ikke har gjort nok med de verktøyene man har, så bør man bruke dem bedre heller enn å lete etter nye verktøy. Da vi overtok etter de rødgrønne gjensto det et kuttbehov på 8 millioner tonn fram til 2020. Det er klart det er en krevende jobb, avslutter Helgesen.

Klimabløff Heikki Holmås fikk kanskje ikke svar i spørretimen, og SV-politikeren er ikke videre imponert over Helgesens utredning i Dagbladet heller.

- Historien om de 17 milliardene til klimatiltak er regjeringens største klimabløff. Sannheten er at det går 129 millioner mer til ENOVA enn da regjeringa overtok. Regjeringa fikk en oppskrift på hvordan Norge skulle kutte utslippene, av sine egne fagfolk, men så langt har de ikke fulgt opp, hevder han.

Holmås sier det derfor er SV, Venstre og KrF som holder regjeringa i klimaørene, ikke Helgesen.

FÅR KRITIKK: Klimaminister Vidar Helgesen (H) gjør ikke nok for å kutte norske utslipp, hevder SVs Heikki Holmås. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Klimaminister Vidar Helgesen (H) gjør ikke nok for å kutte norske utslipp, hevder SVs Heikki Holmås. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Det er flott med økt vedlikehold av jernbanen, mye er pålagt av KrF og Venstre, men regjeringa kutter ikke de samlede klimautslippene når de øker satsingen på motorvei, mer enn de gjør på jernbane.

- Klimaministeren har en rekke verktøy for å kutte klimautslipp. Vidar Helgesens problem er at han er klimaminister i en regjering som ikke prioriterer å kutte norske klimautslipp, avslutter Holmås.

Vidar Helgesen svarer Holmås' bløffpåstander på følgende vis:

- Vi kom ikke til dekket bord da vi overtok. Dessuten, mener virkelig Holmås at vi ikke har forsterket klimaforliket? Holmås synes også det er rart at Norges klimaminister innrømmer at han ikke har så mange egne tiltak

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media