Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klimapolitisk kringvern

Gårsdagens klimadebatt ble en oppvisning i store ord og kringvern mot Frp, skriver Erling Ramnefjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det de fleste ventet skulle bli en velvillig meningsutveksling, holdt et øyeblikk på å skjene ut i et overraskende internoppgjør mellom saksordfører Inga Marte Thorkildsen (SV) og regjeringspartienes borgerlige klimakamerater, Høyre, Venstre og KrF, da klimaforliket skulle debatteres i Stortinget i går. Det er hevet over enhver diskusjon at klimaforliket som ble inngått i januar, har langt mer ambisiøse mål enn regjeringens klimamelding, og at det først og fremst skyldes innsatsen fra «Bondevik-partiene». Derfor tok de det meget unådig opp da Thorkildsen i går uttalte til Dagbladet at «forliket er for defensivt …».

I tur og orden forlangte Høyres Ivar Kristiansen og Venstres Gunnar Kvassheim at Thorkildsen skulle bekrefte at det i hvert fall ikke var KrF, Venstre og Høyre som hadde vært imot mer ambisiøse mål. Thorkildsen forsøkte å parere ved å la det henge i lufta at de borgerlige hadde hatt vansker med inndekningen for noen av sine krav. Dermed hisset hun også på seg Høyre-leder Erna Solberg som med armene i myndig hoftefest forlangte ordet for å oppklare at de borgerlige slett ikke hadde hatt slike vansker.

Men etter hvert gikk det seg til. Debatten ble en oppvisning i store ord og gjensidig ros mellom de seks partiene som har forhandlet fram forliket. Og, ikke minst, en massiv demonstrasjon av det klimapolitiske kringvern de seks partiene har dannet mot klimadebattens paria, Frp.

Frp rir nå to hester i klimakampen. På den ene sida opptrer partiets miljøpolitiske talsmann, jærbuen Ketil Solvik-Olsen, i rollen som djevelens advokat. Sindig og utrettelig forsøker han å framstille Frp som minst like klimapolitisk ansvarlig som de øvrige partiene, og å peke på svake punkter i de andres argumentasjon. På den andre sida herjer partiets arrige politiske pitbull og 1. nestformann, Per Sandberg. Han betrakter klimadebatten som klimahysteri og kaller fredsprisvinneren Al Gore for «en bløffmaker». Partiet har hengt seg på 100 vitenskapsmenn og forskere som er uenige i flere av konklusjonene til de 2500 forskerne i FNs klimapanel. Nå skal Frp benytte solteorier og andre årsaker som forklaringer på den globale oppvarmingen. Ifølge Sandberg kan Frp vinne like mange velgere på en alternativ klimapolitikk som på kampen mot innvandring. Det må være Solvik-Olsens og Sandbergs ulike tilnærming som får partiformann Siv Jensen til å hevde at Frp er det eneste partiet i Norge som har et balansert syn på klimautfordringene.

De rødgrønne forsøker naturlig nok å spre usikkerhet og frykt for hva som vil skje med klimapolitikken hvis neste års stortingsvalg fører til en borgerlig regjering av Høyre og Frp. Høyres Ivar Kristiansen klargjorde Høyres ufravikelige posisjon slik:

– En slik regjering vil neppe ha Per Sandberg som miljøpolitisk talsmann.

Den blokkoverskridende fordragelighet som preget representantene for forlikspartiene gjorde at miljø- og utviklingsminister Erik Solheim slapp billig unna gårsdagens mest negative klimanyhet. Ifølge Dagens Næringsliv klarer regjeringen ikke å oppfylle løftet om at de første milliardene til vern om regnskog er på plass i revidert budsjett til våren. Regjeringen har ennå ikke prosjekter som er gode nok til at de vil bevilge penger til dem. Både Venstre og KrF ba om en avklaring, men fikk unnvikende svar. De borgerlige er dessuten sterkt opptatt av at pengene til regnskog ikke blir tatt av bistandsmidlene.

Det var heller ikke noen som gjorde noe poeng av at Solheim vil gi gratis utslippskvoter til gasskraftverk, noe som ifølge økonomene i Statistisk sentralbyrå vil gjøre Åslaug Hagas hjertebarn, fornybar energi, mindre lønnsom. Flere aviser har skrevet om gasskraftverket på Kårstø som i praksis har stått ubrukt etter at det formelt ble satt i drift i desember. Årsaken er de billige strømprisene. Men gasskraftverket får gratis utslippskvoter av Solheim og kan selge utslippskvotene det ikke bruker. Utslippene naturen blir spart for i Rogaland kan dermed slippes ut andre steder. Den tidligere SV-lederen og innbitte gasskraftmotstanderen som i 1997 erklærte over hele førstesida i Dagsavisen at han ville legge seg i lenker på Kårstø i protest mot det planlagte gasskraftverket, støtter det nå med gratis utslippskvoter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media