Klimaskifte gjør Alpene utrygge

Endringer i Europas klima kan gjøre Alpene stadig mer utrygge for skiturister og fjellklatrere. Når nysnø følges av regn, og deretter varmt solskinn, blir forholdene livsfarlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meteorologer har slått alarm, etter at ti mennesker mistet livet i fjellulykker i den italienske alperegionen Lombardia sist helg. Det uvanlig varme været slo brått om til vinterkulde med såpeglatt snøføre.

Fire menn falt ned og slo seg i hjel, i et forsøk på å redde en hund som satt fast i en bratt fjellside. De andre omkomne var fotturister, som trolig mistet livet da de forsøkte å skynde seg ned fra fjellet for å komme i ly for uvær.

«Usynlig is»

- Væromslaget fra varmt til kaldt førte til at fjellstiene ble dekket av et tynt, nesten usynlig islag, som skjulte sporene etter tidligere klatrere og fjellvandrere. Selv erfarne fjellfolk unngår å legge ut på tur under slike farlige forhold, sier den 71 år gamle italienske alpeveteranen Cesare Maestri.

Værforholdene i Alpene blir stadig mer ustabile, og fagfolk spår stadig flere dødsulykker, hvis forebyggende tiltak ikke blir trappet opp. -Stadig mer omskiftelig vær er uten tvil en av årsakene bak de senere års jordskred og plutselige frostperioder, mener den italienske meteorologen Vincenzo Ferrara.

- Et slikt klimaskifte krever både bedre offentlige sikkerhetstiltak og større kunnskaper og forsiktighet fra den enkelte fjellturist. Det gjelder også for folk som bare skal ut på en liten skitur eller en spasertur i fjellet, sier Ferrara til det tyske nyhetsbyrået DPA.

Menneskeskapt

Robert T. Watson, som leder FNs ekspertpanel for klimaendringer IPCC, sier det ikke kan være tvil om at klimaendringene vi her står over for, er skapt av mennesker. -Været endrer seg fordi menneskene klusser med miljøet, mener Watson.

EKSTREMT KLIMA: Ekspertene frykter at drivhuseffekten kan føre til flere katastrofer i Alpene. Foto: SCANPIX
EKSTREMT KLIMA: Ekspertene frykter at drivhuseffekten kan føre til flere katastrofer i Alpene. Foto: SCANPIX Vis mer

- I dag inneholder atmosfæren mer karbondioksid, CO2, enn noen gang de siste 420.000 årene, sier Watson. De menneskeskapte utslippene av CO2, fra brenning av kull, olje og gass, øker den naturlige drivhuseffekten, og fører til at temperaturen på jorda stiger raskere enn noen gang før i historisk tid.

Men det stigende antallet alpeulykker har også en annen forklaring, mindre dramatisk og mer banal: Stadig flere uerfarne og overmodige «tøffinger» legger ut på tur i alpene - turer som noen av dem aldri vender tilbake fra.

(NTB-DPA)

EKSTREMT KLIMA: Ekspertene frykter at drivhuseffekten kan føre til flere katastrofer i Alpene. Foto: SCANPIX