Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klimastreikende ungdom får kjedebrev fra voksne: - Jeg blir forbanna

Flere voksne «harselerer» med ungdom som planlegger å delta i den landsomspennende skolestreiken 22. mars. Det liker ikke Trine Skei Grande.

SLÅR TILBAKE: - Klimastreiken viser en kraft i unge folk, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark. Foto: Tharald Halvorsen / Dagbladet
SLÅR TILBAKE: - Klimastreiken viser en kraft i unge folk, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark. Foto: Tharald Halvorsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er planlagt en landsomspennende skolestreik 22. mars, inspirert av svenske Greta Thunberg, som i fjor satt seg utenfor Riksdagen i Stockholm med plakaten «Skolstrejk för klimaet», og streiket i totalt 15 dager fram mot Riksdagsvalget.

Flere norske medlemmer av «den eldre garde» er mildt sagt ikke fornøyde med den planlagte demonstrasjonen førstkommende fredag, som i utgangspunktet er ment for å synliggjøre et behov for umiddelbar handling på klimafeltet.

«Jeg oppfordrer alle voksne til å fortelle barna sine at de ikke skal fly på ferie i år, fordi de skal støtte dem og deres streik for et bedre klima. Skiferie kan de dra på, men da ikke i en slalåmbakke fordi den bruker for mye strøm på heisene, og dessuten forurenser løypemaskinene», lyder et innlegg til en foresatt på Facebook.

- Bør skjerpe seg

Venstre-leder Trine Skei Grande er uenig i kritikken, og ber voksne om å «skjerpe seg». Hun mener de heller burde hylle ungdommens engasjement.

- Jeg blir oppgitt og forferdet over de harselerende kjedebrevene voksne legger ut på nettet, og forundrer meg over at det i det hele tatt er mulig å sette i gang en slik kampanje mot en yngre generasjons grønne engasjement, sier hun til Dagbladet.

Hun forteller at det er viktig å avgjøre problemstillingene rundt klimaet og den kommende generasjonen i dag.

STORTINGET: Ifølge en LNU-rapport fra 2017 var 17 av 169 stortingsrepresentanter under 30 år da de ble valgt inn i 2013, noe som tilsvarer ti prosent. Foto: Tharald Halvorsen / Dagbladet
STORTINGET: Ifølge en LNU-rapport fra 2017 var 17 av 169 stortingsrepresentanter under 30 år da de ble valgt inn i 2013, noe som tilsvarer ti prosent. Foto: Tharald Halvorsen / Dagbladet Vis mer

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark mener Skei Grande er «for mild» i kritikken.

- Jeg ble ganske forbanna da jeg leste noen av disse kjedebrevene. Dette er en gjeng med eldre mennesker som rett og slett gjør narr av engasjementet til ungdom som har lyst til å ha en natur det går an å leve av i framtida, sier han.

Han sier videre at det skal være lov å ha diskusjoner om det er riktig eller ikke å pumpe opp mer norsk olje og gass, men betegner måten en del av kjedebrevene omtaler de som demonstrerer på, som «svært merkelig».

- Et legitimt våpen

I tillegg har debatten rast de siste dagene om hvorvidt de unge klimaforkjempere ved ungdomsskoler og videregående skoler over hele landet, som planlegger å delta i den nasjonale streikedagen, skal få gyldig fravær eller ikke.

16 av 18 fylkeskommuner har avgjort at klimastreik ikke regnes som politisk fravær. Det er forventet at over 10 000 elever skal delta i streiken.

- Burde elevene som deltar i streiken få gyldig fravær?

- I min verden er det veldig enkelt: Streik er et legitimt våpen for voksne, og da er det et legitimt våpen for barn og ungdom også, sier Skei Grande.

- Men hvis elever ikke får gyldig fravær fra skolen, kan de melde seg inn i et ungdomsparti for å få politisk fravær, sier Hansmark.

Ifølge opplæringsloven kan elever kreve at fravær grunnet politisk arbeid ikke blir ført på vitnemålet.

Underrepresentert

Venstre-lederen viser videre til tall som poengterer at unge i mindre grad enn eldre er representert på Stortinget og i kommunestyrer, og forteller at klimastreiken er en god måte for dem å bli hørt på.

- Dette er en generasjon vi ser er utrolig underrepresentert i demokratiet vårt. Selv de med stemmerett er dramatisk underrepresentert i alle de viktige organene, sier Skei Grande.

37 prosent av befolkningen er under 30 år. Bare ti prosent av stortingsrepresentantene faller innenfor denne andelen.

- Dette er ikke bare unikt her, vi ser det samme med Brexit og andre prosesser i europeiske demokratier, at de yngste generasjonene taper i alle de viktige framtidsvalgene fordi man ikke har eller bruker den unge stemmeretten, sier hun.

Venstre har fremmet forslag på Stortinget om stemmerett for 16-åringer flere ganger. De fikk gjennomslag for en prøveordning ved kommunevalget i 2015 under kommunalminister Jan Tore Sanner. Resultatet ble flere unge folkevalgte politikere.

- Dette handler ikke om å være snill med ungdom, og for å få ungdom til å føle seg hørt. Men jeg tror man hadde hatt godt av å ha yngre på rattet også. Det er ikke billigere bensin, sprit og tobakk som engasjerer ungdom. Det er kampen om å ta vare på naturen vår, og det er ekstremt oppløftende å se, sier Hansmark.

- Rykende uenig

Frp-veteran Carl I. Hagen er imidlertid svært uenig med Skei Grandes uttalelser om klimastreiken.

- Det at et medlem av regjeringen støtter engasjementer og aktivitet for klimaendring er helt greit. Men har det seg slik at et medlem kommer med utspill som oppfordrer elever til å streike, er det forkastelig, sier han til Dagbladet.

STØTTER IKKE STREIKEN: - Det er skremmende at man har gjort barn og ungdom engstlige for klimaet uten faglig begrunnelse, sier Carl I. Hagen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STØTTER IKKE STREIKEN: - Det er skremmende at man har gjort barn og ungdom engstlige for klimaet uten faglig begrunnelse, sier Carl I. Hagen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Syntes du streik kan brukes som et legitimt våpen for ungdom i denne sammenhengen?

- Streik er ikke et legitimt våpen for skoleelever. Streik er først og fremst et virkemiddel for lønnsforhandlinger. I skolesammenheng får det den konsekvens at det føres opp ugyldig fravær etter fraværsregelen.

Han mener også at klimahysteriet er et rent bedrageri.

- Det er tankevekkende hvordan den politiske korrekthet og elite virkelig har gått inn for å hjernevaske barn til å blant annet tro at den livsgivende gassen CO₂ er farlig for menneskeheten og klimaet.

- Hva syntes du om kjedebrevene voksne har lagt ut på nettet om klimastreiken?

- Jeg har lest noen, og syntes noen av dem er veldig gode. Mye av det som står i dem er riktig. Når klimaaktivister fortsetter slik som de gjør, kan man blant annet påpeke til ungdommen at det snart vil bli slutt på brus. Det er CO₂ i brus, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!