Statsbudsjettet 2020

Klimatiltak: - Et ran mot neste generasjons frihet

Det norske klimamålet for 2020 får dødserklæringen i regjeringens budsjettforslag. - Regjeringen svikter neste generasjon, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

KRITISK: Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre mener regjeringen kutter for lite i klimautslipp og er kritisk til den sosiale profilen i budsjettet. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
KRITISK: Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre mener regjeringen kutter for lite i klimautslipp og er kritisk til den sosiale profilen i budsjettet. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Budsjettforslaget fikk klimakritikk fra både miljøbevegelse og opposisjon da det ble lagt fram mandag.

De kritiske røstene viser spesielt til en tabell på side 89 i nasjonalbudsjettet. Der kommer det fram at de norske utslippene av klimagasser ventes å ligge på 51 millioner tonn i 2020.

Det er tre til fem millioner tonn mer enn målet fra klimaforliket, som var at norske utslipp skulle kuttes til mellom 46 og 48 millioner tonn innen 2020.

I budsjettforslaget anslås det videre at klimautslippene vil ligge på 45 millioner tonn i 2030; det står i grell kontrast til Norges offisielle klimamål, som er at utslippene skal kuttes med 40 prosent fra 1990-nivå innen 2030.

- Visjonsløst

Reaksjonene fra opposisjonen har ikke latt vente på seg etter at tallene for statsbudsjettet til Klima- og miljødepartementet ble lagt fram på mandag.

- Det er visjonsløst, sier SVs partileder Audun Lysbakken, ifølge NTB.

Han mener regjeringens forslag til statsbudsjett fullstendig mangler de grepene som trengs for å nå klimamålene Norge har satt seg for 2030.

Samtidig viser budsjettforslaget svart på hvitt at klimaforlikets 2020-mål ikke kommer til å bli nådd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer