Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klimatiltak til 550 kroner

Norske skattebetalere vil ikke få det minste problemer med å betale for strenge klimatiltak. Dersom FNs klimapanel vedtok EUs forslag til 15 prosents utslippsreduksjon i forhold til 1990-nivået, ville det koste hver nordmann vel 550 kroner per år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette viser en beregning senter for internasjonal klimaforskning, CICERO, har foretatt. USAs sterkt kritiserte forslag om stabilisering av COæ-2å-utslippet på 1990-nivå i løpet av perioden 2008- 2012, vil i år 2010 koste hver nordmann vel 322 1996-kroner per år.

- Dette har vi råd til. Vi har et statsbudsjett med et overskudd på 75 milliarder kroner. EUs forslag til utslippsreduksjoner, som er det mest vidtrekkende, vil koste Norge anslagsvis 2,5 milliarder kroner årlig, sier CICERO-direktør Knut Alfsen til Dagbladet.

Stille i Bonn

I den siste forberedende forhandlingsrunden i Bonn er det så langt ingenting som tyder på at EU-forslaget vil vinne igjennom under det avsluttende klima-toppmøtet i Kyoto i desember.
Norges forhandlingsleder, avdelingsdirektør Harald Dovland i Miljøverndepartementet sier til Dagbladet søndag ettermiddag at forhandlingene står på stedet hvil mens verken USA, EU, Japan eller den store u-landsgruppen vil begynne å fire på egne krav.

- Her venter alle på det store slaget i Kyoto. Vi har fått redusert protokollteksten fra 100 til 25 sider. Men når det kommer til hvilke forpliktende mål vi skal nå innen 2010 i forhold til COæ-2å-utslippet i 1990, står USA på stabilisering, Japan på en differensiert reduksjon på mellom 5 og null prosent og EU på 15 prosents reduksjon. U-landene fastholder at her må i-landene går foran, og avviser handel med utslippskvoter og byrdefordeling mellom u-land og i-land, sier Dovland.

Kvotepris

OECD har gjort en beregning for å undersøke hvor stor COæ-2å-avgiften må være for at det skal være mulig å stabilisere utslippene av klimagasser. OECD mener avgiften må være på 15 dollar per tonn. Andre beregninger gir høyere tall. I CICEROs regnestykke forutsettes det en pris på 20 dollar per tonn utsluppet COæ-2å.

- Det er en rimelig sum. I Norge betaler vi en langt høyere bensinavgift. Omregnet er COæ-2å-avgiften på bensin 50 dollar per tonn, sier Alfsen.
Ingen vet hvor høy prisen på utslipp kommer til å bli, men den vil ligge et sted mellom 10 og 30 dollar tonnet, mener han.

- Med dette som utgangspunkt kan vi beregne samfunnskostnadene ved de tre verserende forslagene i klimadebatten: Det japanske forslaget vil koste Norge om lag 1,8 milliarder kroner årlig, det amerikanske forslaget prises til nærmere 1,7 milliarder kroner. EUs forslag kommer på nærmere 2,5 milliarder kroner.

CICEROs-regnestykke peker mot at de to planlagte gasskraftverkene vil måtte bære en merkostnad på om lag 300 millioner kroner årlig.

Usikkert

De rike landenes fjerdedel av jordas befolkning står for over to tredeler av utslippene. USA alene har over 20 prosent av klimagass-utslippene. En gjennomsnitts amerikaner slipper ut like mye COæ-2å som 20 indere. Mange utviklingsland oppfatter det nærmest som en provokasjon når USA krever utslippsbegrensninger i u-land, samtidig som USAs egne utslipp i første omgang bare skal stabiliseres på 1990-nivå.

Men dersom de globale utslippene av klimagasser skal ned, må også u-landene før eller seinere forplikte seg til å begrense veksten i sine COæ-2å-utslipp.

Hele Norges coronakart