Klimatoppmøtet: - Historisk avtale

Bellonas grunnlegger Frederic Hauge mener at enigheten på klimatoppmøtet COP26 i Glasgow er et viktig skritt videre i kampen mot klimaendringer.

KLIMATOPPMØTET: Statsminister Jonas Gahr Støre, Bellona -leder Frederic Hauge og klima- og miljøminister Espen Barth Eideunder (t.v) på klimatoppmøtet i COP Glasgow. Foto: Terje Pedersen / NTB
KLIMATOPPMØTET: Statsminister Jonas Gahr Støre, Bellona -leder Frederic Hauge og klima- og miljøminister Espen Barth Eideunder (t.v) på klimatoppmøtet i COP Glasgow. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Slutterklæringen er vedtatt på klimatoppmøtet i Glasgow, én dag etter at forhandlingene egentlig skulle vært avsluttet.

Nesten alle verdens land har deltatt i forhandlingene. De har blant annet dreid seg om regler og retningslinjer for gjennomføringen av Parisavtalen fra 2015.

Helt på tampen av klimatoppmøtet i Glasgow, da alle de deltakende landene skulle vedta et avtale, forlangte både Kina og India justeringer.

Endret på tampen

Frederic Hauge, stifter av klimagruppen Bellona, var selv til stede på klimatoppmøtet COP26 i Glasgow. Han sier at dette var det den største overraskelsen, selv om det ikke var så uventet.

- Overraskelsen som kom på møtet er hvordan Kina og India krevde denne endringen på slutten. De sa at de nektet å godta endringene dersom man ikke godtok justeringene. Vi visste at de var sterkt imot det, sier Hauge til Dagbladet.

Den indiske Klima- og miljøminister Bhupender Yadav ønsket en formulering der landene ikke oppfordres til å ta grep for å «fase ut» kullkraft uten fangst og lagring av CO₂. I stedet foreslår han ordlyden «fase ned».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.