Slutterklæringen er vedtatt på klimatoppmøtet i Glasgow, én dag etter at forhandlingene egentlig skulle vært avsluttet.
Nesten alle verdens land har deltatt i forhandlingene. De har blant annet dreid seg om regler og retningslinjer for gjennomføringen av Parisavtalen fra 2015.
Helt på tampen av klimatoppmøtet i Glasgow, da alle de deltakende landene skulle vedta et avtale, forlangte både Kina og India justeringer.
Endret på tampen
Frederic Hauge, stifter av klimagruppen Bellona, var selv til stede på klimatoppmøtet COP26 i Glasgow. Han sier at dette var det den største overraskelsen, selv om det ikke var så uventet.
- Overraskelsen som kom på møtet er hvordan Kina og India krevde denne endringen på slutten. De sa at de nektet å godta endringene dersom man ikke godtok justeringene. Vi visste at de var sterkt imot det, sier Hauge til Dagbladet.
Den indiske Klima- og miljøminister Bhupender Yadav ønsket en formulering der landene ikke oppfordres til å ta grep for å «fase ut» kullkraft uten fangst og lagring av CO₂. I stedet foreslår han ordlyden «fase ned».
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger