Klimatoppmøtet: - Historisk avtale

Bellonas grunnlegger Frederic Hauge mener at enigheten på klimatoppmøtet COP26 i Glasgow er et viktig skritt videre i kampen mot klimaendringer.

KLIMATOPPMØTET: Statsminister Jonas Gahr Støre, Bellona -leder Frederic Hauge og klima- og miljøminister Espen Barth Eideunder (t.v) på klimatoppmøtet i COP Glasgow. Foto: Terje Pedersen / NTB
KLIMATOPPMØTET: Statsminister Jonas Gahr Støre, Bellona -leder Frederic Hauge og klima- og miljøminister Espen Barth Eideunder (t.v) på klimatoppmøtet i COP Glasgow. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Slutterklæringen er vedtatt på klimatoppmøtet i Glasgow, én dag etter at forhandlingene egentlig skulle vært avsluttet.

Nesten alle verdens land har deltatt i forhandlingene. De har blant annet dreid seg om regler og retningslinjer for gjennomføringen av Parisavtalen fra 2015.

Helt på tampen av klimatoppmøtet i Glasgow, da alle de deltakende landene skulle vedta et avtale, forlangte både Kina og India justeringer.

Endret på tampen

Frederic Hauge, stifter av klimagruppen Bellona, var selv til stede på klimatoppmøtet COP26 i Glasgow. Han sier at dette var det den største overraskelsen, selv om det ikke var så uventet.

- Overraskelsen som kom på møtet er hvordan Kina og India krevde denne endringen på slutten. De sa at de nektet å godta endringene dersom man ikke godtok justeringene. Vi visste at de var sterkt imot det, sier Hauge til Dagbladet.

Den indiske Klima- og miljøminister Bhupender Yadav ønsket en formulering der landene ikke oppfordres til å ta grep for å «fase ut» kullkraft uten fangst og lagring av CO₂. I stedet foreslår han ordlyden «fase ned».

Hauge understreker at man aldri har vært i nærheten av en slik formulering i en klimaavtale tidligere.

- Dette er en historisk avtale. Det er en kraftig forsterkning av Parisavtalen. Etter å ha vært her i 14 dager drar jeg nå hjem med en god følelse om at det kommer til å skje endringer, sier Hauge.

Viktige pådrivere

Et av de viktige punktene i avtalen er at landene bes om å skjerpe sine nasjonale utslippsmål allerede neste år.

Dette er tre år tidligere enn det Parisavtalen i utgangspunktet legger opp til. Mange land har også skjerpet sine målsettinger i år.

I tillegg til selve slutterklæringen ble det også enighet om nye regler for handel med klimakvoter i tråd med Parisavtalen. Norge og Singapore har hatt ledende roller i forhandlingene om dette temaet i Glasgow.

Hauge mener også at Norge har vært en av de viktige pådriverne for å få en avtale på plass.

- Det er ingen tvil om at Espen Barth Eide har gjort en god jobb, og fått gjennomslag for mye av det vi i Bellona også ønsket. Det er heller ingen tvil om at både USA og EU har noen mektige stemmer og framstår presise. Det har nok vært de viktigste pådrivere, sier han.

Han legger til at det har vært viktig å få på plass denne avtalen for å ikke miste Parisavtalen.

- Mye har skjedd siden Parisavtalen og klimaendringene har blitt verre enn vi trodde, sier Hauge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer