ØKER FORTSATT:  Store mengder røyk blåser ut fra en kjemifabrikk i Yiyang i Jiangxi-provinsen i Kina. Utslippene i Kina og India økte også i fjor, men fortsatt slipper i-landene ut mer CO2 per person. Foto: Reuters
ØKER FORTSATT: Store mengder røyk blåser ut fra en kjemifabrikk i Yiyang i Jiangxi-provinsen i Kina. Utslippene i Kina og India økte også i fjor, men fortsatt slipper i-landene ut mer CO2 per person. Foto: ReutersVis mer

Klimautslippene har sluttet å øke

For første gang siden 1992. Men miljøengasjement er ikke årsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Måling av det totale globale klimagassutslippet viste i fjor ingen økning, ifølge et av Europas ledende forskningsgrupper.

Det er første gang siden 1992 at utslippet holder seg stabilt. Årsaken er den økonomiske nedgangen i den rike delen av verden.

I de rike landene falt utslippene med rekordlave 9 prosent i fjor. Nedgangen ble imidlertid utliknet av økning i utslippene hos de raskt voksende økonomiene Kina og India.

-Enklere å nå mål Forskningsgruppen bak studien, Netherlands Environmental Assessment Agency (NEAA), tror ikke at veksten har stoppet opp permanent.

- En stor del av produksjonen er utsatt, men kan blir satt i gang igjen når økonomien bedrer seg. Det er sannsynlig at en bedre økonomi vil få utslippet i rike land til å gå opp igjen. Likevel, den økonomiske nedturen har ført til at disse landene lettere kan klare å nå reduksjonsforpliktelsene sine, sier talskvinne for NEAA, Anneke Oosterhuis til The Guardian.

Fortsatt mest i i-land Forskningen viser også at Kina og Indias gjennomsnittlige utslipp per innbygger er forsatt er langt under i-landenes. I India er utslippene nå på 1,4 tonn per person og i Kina 6 tonn. Til sammenlikning slipper hver nederlender i gjennomsnitt ut 10 tonn og hver amerikaner 17 tonn.

Kinas utslippsvekst på 9 prosent kommer til tross for at de dobler sin vind og solenergikapasitet for fjerde året på rad, slår The Guardian fast.

Tallene stemmer ganske bra med beregningene fra Det internasjonale energibyrået (IEA), som i november 2009 anslo at verdens samlede CO2-utslipp ville synke med 2,6 prosent i 2009. På dette tidspunktet var det uklart hvor hardt rammet Kina og India ville bli av den økonomiske nedturen.