Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Klimautslippene mye større enn vi trodde

Australsk forsker slår alarm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den eksplosjonsartede globale økonomiske veksten har medført at klimagassutslippene er mye høyere enn forventet - på et nivå som ikke var forventet på et tiår ennå.

FN-rapport

Det er den ledende australske klimaforskeren Tim Flannery som slår alarm om utviklingen. Ifølge Flannery, som ble kåret til Årets australier i år, vil de foruroligende tallene framkomme i en FN-rapport som først blir publisert i november.

Flannery sier til australsk fjernsyn at Klimapanelets rapport vil avsløre at nivået av drivhusgasser i atmosfæren midt i 2005 hadde nådd 455 deler per million (ppm, parts per million, et mål for lave konsentrasjoner av stoff) CO2-ekvivalent - et nivå som ikke var forventet før i 2015.

Nå advarer klimaforskeren om at vi har mye dårligere tid enn antatt.

- Det rapporten sier, er at mengden drivhusgasser i atmosfæren allerede er over terskelen for når farlige klimaendringer kan inntreffe, sier Flannery, som har sett rådataene som vil bli presentert i FN-rapporten.

Den australske forskeren understreker at det ikke bare er CO2 som skaper problemer for klimaet; også for eksempel metan (CH4), lystgass (N2O) og hydrofluorkarboner (HFK) spiller inn.

Nivået av alle drivhusgassene som omfattes av Kyotoavtalen, blir slått sammen til én verdi, og det er denne verdien som nå har gått over faregrensa.

TRUSSEL: Tre betydelige åsteder for klimagassutslipp, f.v. Hongkongs skyline, trafikken i Beijing og et kullkraftverk i Cartersville i Georgia. Foto: AP/REUTERS-SCANPIX
TRUSSEL: Tre betydelige åsteder for klimagassutslipp, f.v. Hongkongs skyline, trafikken i Beijing og et kullkraftverk i Cartersville i Georgia. Foto: AP/REUTERS-SCANPIX Vis mer

- 75 prosent er CO2, resten fordeles på de andre gassene, sier Flannery.

- Dramatisk

Pål Prestrud, direktør ved CICERO senter for klimaforskning ved Universitetet i Oslo, er godt kjent med Flannerys siste utspill.

- Forutsatt at Flannerys opplysninger er riktige, er dette dramatisk, og banene som er beregnet for utslippskutt framover, er allerede utdaterte, og utfordringene blir mye større, sier forskeren til Dagbladet.no og utdyper:

- Dersom nivået av drivhusgasser i atmosfæren skal stabiliseres i siste halvdel av dette århundret, legges det opp til en redusert vekst i utslippene de neste 10-15 åra, inntil man når en topp i utslippene. Deretter reduseres utslippene de påfølgende åra. Nå, med 455 ppm, har vi allerede nådd nivået vi trodde vi skulle nå først om ti år, og dermed må det mye hardere lut til for at vi skal kunne hente oss inn igjen, sier Prestrud.

3 graders oppvarming

Ifølge Prestrud tror de fleste forskere at et realistisk mål vil være et stabilt nivå på 550 ppm. Det tilsvarer mest sannsynlig en global oppvarming på 3 grader celsius i forhold til førindustriell tid. Norge og EU har vedtatt at oppvarmingen ikke skal overstige 2 grader.

- 455 ppm er ca. 35 ppm mer enn vi trodde. Dermed har vi allerede nådd atmosfærenivået for 2 grader, sier Prestrud, som opplyser at 2 til 3 graders oppvarming anses som grensa for hva som er farlige klimaendringer.

image: - Klimautslippene mye større enn vi trodde

- Blir det varmere enn dette, er det større sannsynlighet for at alle krisescenarioene, med for eksempel stor havstigning, ekstremvær og matmangel, vil inntreffe, sier Pål Prestrud til Dagbladet.no.

Kina og India

Flannery gir den eksplosive økonomiske veksten i verden sett under ett skylda for utviklingen, og spesielt Kina og Indias vekst spiller en avgjørende rolle.

- Vi baserer oss fortsatt på økonomi bygd på fossilt brennstoff. Denne økonomiens stoffskifte er nå på åpenbar kollisjonskurs med klodens stoffskifte, sier Flannery, som mener rapporten vil få fart på samtalene som er planlagt på Bali i desember.

- Det vil kanskje ikke lenger være nok å begrense utslippene av drivhusgasser, sier forskeren.

- Vi kan redusere utslippene så mye som vi bare vil - men hvis vi ikke kan trekke noe av den eksisterende mengden forurensing ut av lufta og inn i de tropiske skogene, vil vi fortsatt stå overfor en uholdbar situasjon om 40 års tid.

«Klimasikkerhet»

Flannery foreslår at den industrialiserte delen av verden kan kjøpe «klimasikkerhet» ved å betale landsbyer i land som Papua Ny-Guinea for ikke å hogge ned skog og isteden plante ny.

- De 200 gigatonnene (200 x 1012 kg) som utgjør den allerede eksisterende drivhusgassmengden i atmosfæren, er der på grunn av den industrielle revolusjon. Vi er de som har gjort oss nytte av den, mens mesteparten av verden ikke har fått ta del i den, sier Flannery og fortsetter:

- Så jeg ser på det som en historisk gjeld som vi skylder verden. Og jeg kan ikke tenke meg en bedre måte å betale den tilbake på enn å prøve å hjelpe de fattigste menneskene på kloden.

Samtalene på Bali skal være starten på arbeidet for å erstatte Kyotoavtalen, som opphører å gjelde i 2012.

SLÅR ALARM: Tim Flannery, for øvrig kåret til Årets australier, advarer om at utslippene av drivhusgasser er mye større enn tidligere antatt.
- DRAMATISK: - Forutsatt at Flannerys opplysninger er riktige, er dette dramatisk. Utfordringene knyttet til global oppvarming blir mye større, sier direktør Pål Prestrud ved CICERO senter for klimaforskning.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media