- Klimautslippene mye større enn vi trodde

Australsk forsker slår alarm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den eksplosjonsartede globale økonomiske veksten har medført at klimagassutslippene er mye høyere enn forventet - på et nivå som ikke var forventet på et tiår ennå.

FN-rapport

Det er den ledende australske klimaforskeren Tim Flannery som slår alarm om utviklingen. Ifølge Flannery, som ble kåret til Årets australier i år, vil de foruroligende tallene framkomme i en FN-rapport som først blir publisert i november.

Flannery sier til australsk fjernsyn at Klimapanelets rapport vil avsløre at nivået av drivhusgasser i atmosfæren midt i 2005 hadde nådd 455 deler per million (ppm, parts per million, et mål for lave konsentrasjoner av stoff) CO2-ekvivalent - et nivå som ikke var forventet før i 2015.

Nå advarer klimaforskeren om at vi har mye dårligere tid enn antatt.

- Det rapporten sier, er at mengden drivhusgasser i atmosfæren allerede er over terskelen for når farlige klimaendringer kan inntreffe, sier Flannery, som har sett rådataene som vil bli presentert i FN-rapporten.

Den australske forskeren understreker at det ikke bare er CO2 som skaper problemer for klimaet; også for eksempel metan (CH4), lystgass (N2O) og hydrofluorkarboner (HFK) spiller inn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer