ØKTE:  Økningen har vært størst i industrien og i petroleumssektoren. Utslippene fra utvinning av olje og gass steg med 2,3 prosent.  Foto: Per Eide / Samfoto
ØKTE: Økningen har vært størst i industrien og i petroleumssektoren. Utslippene fra utvinning av olje og gass steg med 2,3 prosent. Foto: Per Eide / SamfotoVis mer

Klimautslippene steg med 1,5 prosent

Stiger for første gang på flere år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter flere år med nedgang, økte de norske klimagassutslippene i fjor.

De steg med 1,5 prosent i 2015, viser foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå, melder NTB.

Utslippene av klimagasser lå på i alt 53,9 millioner tonn i 2015, en økning på snaut 0,8 millioner tonn fra året i forveien, viser de foreløpige utslippstallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Økningen har vært størst i industrien og i petroleumssektoren. Utslippene fra utvinning av olje og gass steg med 2,3 prosent.

Økningen skyldes i stor grad økt bruk av naturgass offshore, skriver SSB.

Også i veitrafikken har utslippene økt, til tross for elbilenes økende popularitet. Økt salg av drivstoff ga en utslippsøkning på 0,8 prosent i 2015.

Det ser dermed enda vanskeligere ut for Norge å nå utslippsmålene vi har forpliktet oss til.

I Paris-avtalen som ble vedtatt i desember i fjor, gikk Norge med på en avtale om å jobbe for at de globale utslippene skal slutte å stige. I avtalen står det ingenting om hvor mye hvert land skal kutte, men Norge har inngått en avtale med EU om å kutte 40 prosent av klimagassutslippene fra 1990-nivået innen 2030.

(Dagbladet.no kommer med mer)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram