Klimavedtak i Mexico: 193 mot Bolivias nei

Bedre enn ventet. Kyoto-avtalen kan bli forlenget.

VEDTATT:  Mexicos utenriksminister Patricia Espinosa (til venstre) banket gjennom slutterklæringen fra klimamøtet i Cancun i fomiddag norsk tid - natt til lørdag Mexico-tid. Her sammen med en av sjefene for FNs klimaarbeid (UNFCCC), Christiana Figueres. FOTO: HENRY ROMERO, REUTERS/SCANPIX.
VEDTATT: Mexicos utenriksminister Patricia Espinosa (til venstre) banket gjennom slutterklæringen fra klimamøtet i Cancun i fomiddag norsk tid - natt til lørdag Mexico-tid. Her sammen med en av sjefene for FNs klimaarbeid (UNFCCC), Christiana Figueres. FOTO: HENRY ROMERO, REUTERS/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Slutterklæringen fra klimamøtet i Mexico er vedtatt i formiddag norsk tid. Erklæringen omfatter beslutninger på en rekke områder knyttet til klimaendringene.

Etter over et døgn med sammenhengende forhandlinger ble det endelige vedtaket fattet lørdag, tross motstand fra Bolivia.

Slutterklæringen åpner for en forlengelse av Kyoto-avtalen.

I tillegg omfatter erklæringen blant annet en beslutning om opprettelse av et fond som skal bidra til finansiering av klimatiltak i fattige land.

- Positivt Rådgiver Sven Søyland i miljøstiftelsen Bellona er positivt overrasket over utfallet av klimamøtet.

- Det er blitt gode avtaler for teknologioverføringer, skog og organisering av finansieringsordninger, sier Bellona-rådgiveren til NRK i Cancun.

— Dette er en ny epoke i det internasjonale klimasamarbeidet, sa Mexicos utenriksminister Patricia Espinosa, som var ordstyrer under forhandlingene. 193 mot en Blant de 194 landene som deltok på klimakonferansen, formelt sett det 16. partsmøtet i FNs rammekonvensjon om klimaendring, var det kun Bolivia som protesterte mot sluttvedtaket. Bolivias sjefsforhandler Pedro Solon tok gjentatte ganger ordet for å protestere mot slutterklæringen, som Bolivia ikke ville støtte. Han krevde full konsensus om vedtaket og truet med å utfordre dets lovlighet, men innvendingene ble blankt avvist av Patricia Espinosa. — Konsensus betyr ikke enstemmighet, og enda mindre at én delegasjon skal kunne nedlegge veto mot den vilje som er nådd gjennom så mye arbeid, sa hun. Så slo hun med hammeren og erklærte at teksten var godkjent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer