Klimavedtak i Mexico: 193 mot Bolivias nei

Bedre enn ventet. Kyoto-avtalen kan bli forlenget.

 VEDTATT:  Mexicos utenriksminister Patricia Espinosa (til venstre) banket gjennom slutterklæringen fra klimamøtet i Cancun i fomiddag norsk tid - natt til lørdag Mexico-tid. Her sammen med en av sjefene for FNs klimaarbeid (UNFCCC), Christiana Figueres. FOTO: HENRY ROMERO, REUTERS/SCANPIX.
VEDTATT: Mexicos utenriksminister Patricia Espinosa (til venstre) banket gjennom slutterklæringen fra klimamøtet i Cancun i fomiddag norsk tid - natt til lørdag Mexico-tid. Her sammen med en av sjefene for FNs klimaarbeid (UNFCCC), Christiana Figueres. FOTO: HENRY ROMERO, REUTERS/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slutterklæringen fra klimamøtet i Mexico er vedtatt i formiddag norsk tid. Erklæringen omfatter beslutninger på en rekke områder knyttet til klimaendringene.

Etter over et døgn med sammenhengende forhandlinger ble det endelige vedtaket fattet lørdag, tross motstand fra Bolivia.

Slutterklæringen åpner for en forlengelse av Kyoto-avtalen.

I tillegg omfatter erklæringen blant annet en beslutning om opprettelse av et fond som skal bidra til finansiering av klimatiltak i fattige land.

- Positivt Rådgiver Sven Søyland i miljøstiftelsen Bellona er positivt overrasket over utfallet av klimamøtet.

- Det er blitt gode avtaler for teknologioverføringer, skog og organisering av finansieringsordninger, sier Bellona-rådgiveren til NRK i Cancun.

— Dette er en ny epoke i det internasjonale klimasamarbeidet, sa Mexicos utenriksminister Patricia Espinosa, som var ordstyrer under forhandlingene. 193 mot en Blant de 194 landene som deltok på klimakonferansen, formelt sett det 16. partsmøtet i FNs rammekonvensjon om klimaendring, var det kun Bolivia som protesterte mot sluttvedtaket. Bolivias sjefsforhandler Pedro Solon tok gjentatte ganger ordet for å protestere mot slutterklæringen, som Bolivia ikke ville støtte. Han krevde full konsensus om vedtaket og truet med å utfordre dets lovlighet, men innvendingene ble blankt avvist av Patricia Espinosa. — Konsensus betyr ikke enstemmighet, og enda mindre at én delegasjon skal kunne nedlegge veto mot den vilje som er nådd gjennom så mye arbeid, sa hun. Så slo hun med hammeren og erklærte at teksten var godkjent.

- Lite, men viktig skritt - Årets julegave til de mange millioner mennesker som er truet av klimaendringene har fin innpakning, men utilstrekkelig innhold. Likevel er dette et lite, men veldig viktig skritt framover, sier politisk rådgiver i Kirkens Nødhjelp Harald Nyeggen Sommer i en kommentar til formiddagens avtale
         
- Vi har fått en pakke med beslutninger på viktige områder som klimatilpsning for utviklingsland, skogbevaring og teknologioverføring. Likevel gjenstår det å fylle denne pakken med de viktigste ingrediensene — mer penger og større utslippskutt, sier Harald Nyeggen Sommer.

(NTB).

 ENESTE NEI-STEMME:  Bolivia og landets FN-ambassadør Pablo Solon var den skarpeste motstanderen av slutterklæringen på klimamøtet i Mexico, som ble vedtatt i formiddag norsk tid md 193 stemmer mot den ene fra Bolivia. FOTO: JUAN BARRETO, AFP/SCANPIX.
ENESTE NEI-STEMME: Bolivia og landets FN-ambassadør Pablo Solon var den skarpeste motstanderen av slutterklæringen på klimamøtet i Mexico, som ble vedtatt i formiddag norsk tid md 193 stemmer mot den ene fra Bolivia. FOTO: JUAN BARRETO, AFP/SCANPIX. Vis mer