Kliner til mot Jagland

Dersom Ap-leder Thorbjørn Jagland vil ha ny EU-debatt, skal han få motstand så det svir. Derom levner nei-siden i partiet ingen tvil. - Hvis Jagland nå åpner for debatt om medlemskap, er det uttrykk for mangel på respekt for resultatet av folkeavstemningen, sier AUF-leder Anniken Huitfeldt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partileder Thorbjørn Jagland har med sine uttalelser om å åpne for ny EU-debatt provosert AUF-leder Anniken Huitfeldt sterkt.

Anniken Huitfeldt legger ikke skjul på at det i så fall vil bli en langt bitrere EU-kamp enn den forrige.
Nei-folk i Arbeiderpartiet er mektig provosert av uttalelser partileder Thorbjørn Jagland kom med i Bergens Tidende i går. Der åpnet Jagland for ny EU-debatt på partiets neste landsmøte i 2000 og i valgkampen foran stortingsvalget i 2001. Til avisa sa Jagland blant annet:

Annerledes

«Alle partier har bundet seg til ikke å søke om medlemskap denne stortingsperioden, men det er ikke lurt å binde seg for lengre tid. Det vil være klokt å holde alle muligheter åpne for å reise spørsmålet foran partienes landsmøter før neste stortingsvalg.»

Jagland viser til utvidelsen av EU mot øst, og at et utvidet EU vil være annerledes enn det EU Norge sa nei til i 1994.

- Provokasjon

Reaksjonene fra partiets nei-side lot ikke vente på seg. Det viser hvor betent EU-saken fortsatt er i Ap.
Sterkest i ordbruken er AUF-leder Anniken Huitfeldt.

- Hvis Jagland med dette varsler en ny debatt om EU-medlemskap, er det en provokasjon mot nei-siden. Verken partiet eller landets interesser er tjent med å få ny EU-kamp så kort tid etter folkeavstemningen. Det har ikke skjedd noe siden 1994 som gjør at vi trenger ny EU-debatt nå. Utvidelsen østover og innføring av euro visste vi ville komme. Nå får ja-siden gi seg og slutte å spille dårlig taper, sier AUF-lederen.

Hun viser til at et enstemmig AUF-landsmøte i oktober sa nei til ny medlemskapsdebatt på Ap's neste landsmøte.
- Dette var et overraskende og uklokt utspill av Jagland. Det vil oppfattes som manglende respekt for resultatet når omkampen kommer så raskt. Nei-siden var svært lojal sist. Vi kan ikke love å være like lojale neste gang, sier Huitfeldt.

For tidlig

Stortingsrepresentant og sentralstyremedlem Grethe Fossum, som også tilhørte nei-siden i 1994, sier hun er forundret over Jaglands uttalelse. Hun avviser ny EU-debatt allerede på neste landsmøte.

- Dette er vel høyttenkning fra Jagland, men dersom partilederen har bestemt at vi skal få EU-debatt, så får vi vel det. Sånn sett er det jo greit å få en advarsel, sier Fossum.
Hun mener det er altfor tidlig for både partiet og landet å få en ny EU-debatt.

- Åpen diskusjon

Stortingsrepresentant og nyvalgt sentralstyremedlem Grete Knudsen sier hun er helt på linje med Jagland. Knudsen, som ledet rådslaget i partiet fram mot EU-vedtaket, leser ikke Jaglands utsagn som startsignal for en EU-kamp.

- Det Jagland sier og som jeg er helt enig i, er at vi hele tida må ha en åpen diskusjon om vårt forhold til Europa for å sikre landets interesser, sier Knudsen.

Ap-leder Thorbjørn Jagland var ikke tilgjengelig for kommentar i går kveld.