Klinikksjef kan ha vært sæddonor for 1000 barn

Klinikken hevdet donorene var en gruppe spesielt intelligente menn.

AKTIV DONOR:  En klinikksjef kan ha vært donor for 1000 barn som ble unnfanget ved klinikken. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / Scanpix
AKTIV DONOR: En klinikksjef kan ha vært donor for 1000 barn som ble unnfanget ved klinikken. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Østerrikeren Bertold Wiesner og kona startet en fertilitetsklinikk i London i 1940. Siden dette har de hjulpet 1500 kvinner med å få barn.

Den kontroversielle klinikken hevdet at deres sæddonorer var et utvalgt svært intelligente menn.

Nå er det kommet for en dag at mange hundre av barna kan ha blitt til ved  hjelp av Bertold Wiesner egen sæd, melder The Telegraph.

Bak avsløringen står to menn som begge er unnfanget ved klinikken og som fant ut at Wiesner var deres far -  filmskaperen Barry Stevens fra Kanada og advokaten David Gollancz fra London.

DNA-test De to har fått 18 personer unnfanget ved klinikken mellom 1943 og 1962 DNA-testet. Testene viser at Wiesner var genetisk far til to tredjedeler av dem.

- Et forsiktig anslag er at han sto for 20 sæddonasjoner i året. Med standardmodeller hvor mange barn dette ville føre til anslår jeg at han er far til mellom 300-600, sier Gollancz.

Leder av British Fertility Society Allan Pacey sier Gollencz anslag høres sannsynlige ut.

Stevens mener derimot tallet kan være så høyt som 1000, ifølge The Mirror.

Ulovlig Wiesner døde i 1972, men hans kone, også hun død, har tidligere sagt at hun satte begrensinger for hvor mange donasjoner ektemannen gjorde.

- Men det var han som fant donorene så  det er mulig han gjorde dette uten at kona visste om det, sier Stevens. I dag er en praksis som dette forbudt.

Britisk lovgivning på feltet kom på plass i 1990. Det ble bestemt at en donor kan lever sæd til opp til ti familier.