Klinkekulebande herjer i Porsgrunn

Politiet: De er utstyrt med sprettert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De siste ukene har uvanlig mange busskur og vinduer blitt knust rundt om kring i Porsgrunn.

Felles for ramponeringssakene er små hull i det knuste glasset og klinkekuler på bakken ved åstedet, skriver Varden.

– Det er første gang jeg har hørt om noe slikt, sier politiførstebetjent og fungerende etterforskningsleder Georg Andersen ved etterforskningsseksjonen i Telemark politidistrikt til Dagbladet.no.

Politiet mistenker at det er unge vandaler utstyrt med sprettert som står bak.

– Vi antar at det er personer med mangel på noe fornuftig å ta seg til som står bak. Vi tror ikke det er noe annet motiv enn ren vandalisme, sier Andersen.

20 saker

Mekonomen i Porsgrunn har hatt besøk av pøblene flere ganger. Tre ruter har ifølge Varden fått ublide møter med klinkekuleregn og det ytterste laget av det dobbelte glasset er sprukket.

– Det er ikke noe hyggelig. Det handler vel om barn av tiden som flyr ute om nettene og kjeder seg. Helt uten mål og mening, sier daglig leder Pål Helmet til avisa.

UHYGGELIG: Daglig leder Pål Helmet på Mekonomen i Porsgrunn har plukket opp i alt tre klinkekuler fra vinduene i butikken sin. Det koster ham opp mot 20.000 kroner. FOTO: Fredrik Pedersen/Varden
UHYGGELIG: Daglig leder Pål Helmet på Mekonomen i Porsgrunn har plukket opp i alt tre klinkekuler fra vinduene i butikken sin. Det koster ham opp mot 20.000 kroner. FOTO: Fredrik Pedersen/Varden Vis mer

Han opplyser at han så langt har fått skader på nærmere 20.000 kroner som følge av de dekorerte glassteinenes herjinger.

Men Mekonomen er ikke alene. Politiet har registrert til sammen 20 saker, alle i Porsgrunn, får Dagbladet.no opplyst.

– Vi har fått meldinger om samme type hærverk på private boliger, butikker, bedrifter og åtte eller ni busskur rundt i området, sier Andersen til avisa.

Ber om tips

Hærverkene startet i begynnelsen av juli, men har virkelig tatt av den siste uka. Selv om politiførstebetjenten flirer litt av klinkekule-ødeleggelsene tar han det alvorlig.

– Når hærverkene får et så stort omfang som dette blir det en alvorlig sak for oss. Dette begynner å ramme mange mennesker. Vi skal gjøre alt for å ta disse som står bak, sier Andersen til Dagbladet.no.

Politiet har fått melding om lignende saker i Vestfold, men de jobber ikke ut i fra en teori om at dette er noe omreisende klinkekulebande.

– Vi er rimelig sikre på at de kommer fra nærområdet. Vi jobber ut fra en teori om at de bruker spretterter. Vi kan vanskelig se for oss noe annet utstyr som kan få klinkekuler til å lage så store skader, sier etterforskningslederen.

Eneste ledetråden i jakten på banden til nå er noen vitneobservasjoner og en bil.

– En grå eller blå Audi 80 er observert i forbindelse med ruteknusing. Vi vil gjerne høre fra folk som har sett noe, sier Andersen til avisa.

INTERAKTIVT KART: Google Maps