KLINTE TIL: Fem homofile par inngikk torsdag ekteskap i Mexico City. Foto: AP Photo/Eduardo Verdugo/Scanpix
KLINTE TIL: Fem homofile par inngikk torsdag ekteskap i Mexico City. Foto: AP Photo/Eduardo Verdugo/ScanpixVis mer

Klinte til for historisk homoekteskap i Mexico

Ny lovgivning gir homofile like muligheter som heterofile til å inngå ekteskap og adoptere barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Dette er et tegn på frihet, sier Judith Vazquez (45).

Hun giftet seg torsdag med Lol Kin Castaneda (33), og var blant fire andre homofile par som skrev seg inn i historiebøkene i Mexico City da de giftet seg under Latin-Amerikas første lov som lovfester homofile retten til å gifte seg, skriver nyhetsbyrået AP.

De to har regnet seg som et ektepar helt siden de flyttet sammen for seks år siden.

- Historisk- Forskjellen i dag er at staten vil anerkjenne det. Dette er en seier for alle, og for oss er det en dag for feiring, sier 45-åringen til AP.

Vazquez og Castenda signerte papiret og satte fingeravtrykket på de offisielle dokumentene, og kysset til jubel fra familie og venner som hadde samlet seg i anledning dagen.

HISTORISK: Judith Vazquez (t.v) og Lol Kin Castaneda kysser foran pressen. Foto: AP Photo/Eduardo Verdugo/Scanpix
HISTORISK: Judith Vazquez (t.v) og Lol Kin Castaneda kysser foran pressen. Foto: AP Photo/Eduardo Verdugo/Scanpix Vis mer

- Dette er en historisk dag for Mexico City. Ved å signere disse ekteskapsdokumentene går vi bort fra den tradisjonelle ideen om hvordan en familie skal være og gir to mennesker, uavhengig av seksuell legning, anledning til å gifte seg, sier dommer  Hegel Cortes.

Likt for alleMexico Citys lovgivende forsamling vedtok i desember den første loven som ettertrykkelig gir homofile ekteskap samme status som heterofile. Loven gir også homofile par mulighet til å adoptere barn.

Foreløpig gjelder loven bare de som bor i Mexico City, som er Mexicos hovedstaddistrikt med åtte millioner innbyggere, men et ekteskap inngått i en stat må anerkjennes i resten av landet, ifølge AP.

Men bryllupene er ikke enestående for Latin-Amerika, men de er de første som blir godkjent under lovgivende myndighet.

GIFTET SEG: Emma Villanueva (t.v) kysser Yanis Alva etter at de inngikk homofilt ekteskap torsdag. Alvas datter, Gala, holder rundt henne. Foto: AP Photo/Eduardo Verdugo/Scanpix
GIFTET SEG: Emma Villanueva (t.v) kysser Yanis Alva etter at de inngikk homofilt ekteskap torsdag. Alvas datter, Gala, holder rundt henne. Foto: AP Photo/Eduardo Verdugo/Scanpix Vis mer

I desember giftet to argentinske menn seg med velsignelse fra en guvernør og en rettskjennelse, men det ble derimot satt en stopper fra andre kanter. Saken er nå oppe til behandling i landets høyesterett.

Argentinas lov sier nemlig ingenting om ekteskapet må være mellom en mann og en kvinne, som gjør at lokale ledere får ta avgjørelsen.

Ekteskapene som ble inngått torsdag, har møtt stor motstand fra den katolske kirken i landet, i tillegg til den føderale og konservative regjeringen, skriver El Universal.

TOMMELEN OPP: - Dette er en historisk dag for Mexico City. Foto: AP Photo/Eduardo Verdugo/Scanpix
TOMMELEN OPP: - Dette er en historisk dag for Mexico City. Foto: AP Photo/Eduardo Verdugo/Scanpix Vis mer