Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klinte til for homofile

Viste tydelig holdning på aksjonen «Holde hender på Grønnland» i Oslo.

KLINTE TIL: Morten Rudå, leder i Mr. Gay Europe, og Kaltham Alexander Lie kliner i kampen for homofiles rettigheter på Grønland i Oslo. Foto: Nina Hansen
KLINTE TIL: Morten Rudå, leder i Mr. Gay Europe, og Kaltham Alexander Lie kliner i kampen for homofiles rettigheter på Grønland i Oslo. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) 70 personer gikk lørdag i den stille demonstrasjonen «Holde hender på Grønnland» i Oslo, for å markere at uansett hvor i Norge man er, så skal homofile få lov til å holde hender.

- Dette kunne ikke vært bedre. Folk klappa og det var god stemning, forteller lederen for markeringen Victoria Stein Helgerud, som selv er heterofil.

Inviterte på Facebook
For tre uker siden ble et homofilt kjærestepar overfalt på Grønland fordi de holdt hender.

Overfallsmannen, som var av utenlandsk opprinnelse, ga klart uttrykk for at han ikke tolererte åpenlys homofil kjærlighet.

Ifølge ett av ofrene, Anders Rasmushaugen (24), sa mannen at Grønland er en muslimsk bydel, og at det ikke var akseptabelt for to menn å holde hender.

Sparket ned
Etter å ha svart «ærlig talt», ble kjæresteparet sparket ned bakfra.

Victoria Stein Helgerud lagde seinere en «event» på Facebook, der hun inviterte til den stille markeringen «Holde hender på Grønnland».

175 var påmeldt, men et raskt overslag tydet på at det til slutt var omlag 70 personer som møtte opp. Marsjen på Grønland gikk fra Politihuset til Lilletorget.

- Vi er medmennesker
Stein Helgerud er ikke homofil selv, men har en god venn som er det.

- Jeg reagerer på hvordan noen behandler homofile. Vi er medmennesker alle sammen, sier hun.

Det var en demonstrasjon uten taler eller høylytte markeringer for å poengtere at det å gå og holde hender, ikke trenger å plage eller forstyrre noen.

APPLAUS: Demonstrasjonen «Holde hender på Grønnland» mottok applaus fra tilskuere. Foto: Nina Hansen
APPLAUS: Demonstrasjonen «Holde hender på Grønnland» mottok applaus fra tilskuere. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Religion kan ikke påtvinges
Norsk-iranske Kaltham Alexander Lie er åpen homofil, og var med på demonstrasjonen på Grønland. Han fikk slengt noen stygge ord etter seg på arabisk, men er tydelig i sitt budskap.

- Tro og religion kan ikke tvinges på andre. Hvis de vil ha en muslimsk stat så er det mulig andre steder, sier han.

Leder av organisasjonen Mr. Gay Europe, Morten Rudå, deltok også i markeringen. Han fikk kun positive tilbakemeldinger.

- Vi ble mottatt med god applaus. Jeg trodde vi skulle få noen fy-ord ropt etter oss, men det fikk jeg ikke. Det var varmt.

På slutten av markeringen klinte Rudå og Alexander Lie til med et kyss.

- Vi er ikke personlige venner, men jeg syns det var en fin markering å gå hånd i hånd med Kaltham, og avslutte med et kyss, forteller Rudå.

FRONTET: Morten Rudå, leder i Mr. Gay Europe, og aktivist Kaltham Alexander Lie gikk foran i demonstrasjonstoget lørdag.
FRONTET: Morten Rudå, leder i Mr. Gay Europe, og aktivist Kaltham Alexander Lie gikk foran i demonstrasjonstoget lørdag. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling