- Klipp deg før du går i retten

Advokat Morten Kjensli, kjent fra blant annet Orderud-saken, er ikke i tvil om at utseendet spiller en rolle i rettssalen. Han har flere råd til sine klienter hva utseendet angår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskningsresultatene overrasker ham ikke.

- Det vil være løgn å si at jeg ikke har sett dette selv. Det er viktig at den enkelte tiltalte gir et så godt som mulig inntrykk av seg selv, sier Kjensli, som var en av forsvarerne til Lars Grønnerød under Orderud-saken.

Han har rådet klienter til å klippe seg og stille nybarbert og pent kledd.

- De møter folk som selv er det, nemlig dommerne, og da er det viktig at det er så liten avstand til dem som mulig.

Lettest for kvinner

Han er ikke overrasket over at kvinner slipper billigere unna enn menn i tilsvarende saker.

- Det går nødvendigvis ikke bare på om en person er pen eller ikke, men det er viktig å kommunisere best mulig med dommerne, sier Kjensli.

Advokat Ellen Haugsrud hos Staff & co. tror ikke dette er særlig annerledes enn at høye mennesker, særlig menn, lett får lederstillinger.

- I tillegg til antrekk, oppførsel og språk tror jeg nok også at et pent ansikt tillegges betydning. Men jeg har tiltro til at dommerstanden ikke tar alt som kommer fra et vakkert ansikt for god fisk. Hvis det som sies ikke har troverdighet, så hjelper det lite å ha et pent utseende. Jeg har en følelse av at kvinner generelt slipper litt billigere unna enn menn i retten. Jeg mener det også finnes forskning på at tårer lett gir sympati. Det gjelder likevel ikke i alle saker. En pedofil, for eksempel, får ikke mer sympati av å gråte, sier Haugsrud.

- Ikke objektivt

Advokat Janne Kristiansen tror at utseendet alene spiller liten rolle.

- Men vi vet at kvinner lettere får milde dommer og henlagt saker. Det har vel med den høye andelen av menn i dommerstanden å gjøre. De har vanskelig for å forestille seg kvinner som kriminelle. Kvinnelige dommere vil kanskje lettere se sin egen sønn i en pen ung mann som egentlig er kriminell. Selv er jeg så heldig å ha bare pene, unge og høflige menn blant mine klienter, men det med et vakkert ansikt besnærer ikke meg. Man kan være sjarmerende uten å ha utseendet med seg. Jeg tror opptreden og helhetsinntrykk totalt vektlegges blant dommere. Ofte må jeg ta klientene skikkelig for meg og be dem skjerpe seg. Ikke tygge tyggis, ikke hendene i lomma, rent og pent tøy, ikke se møkkete ut. En del av dem har aldri fått skikkelig input på sin opptreden. Hvis de nærmest ikke svarer eller gir øyekontakt, stoler ikke dommeren på dem. Det har med troverdighet å gjøre. Dømming skjer ikke bare objektivt, sier Kristiansen.