Klipper til i VM

Landslaget i stein, saks og papir ligger i hardtrening før VM. På Toppidrettsenteret terper de teknikk og taktikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  De sier at golf er den nye folkesporten, men det er mange flere som spiller stein, saks og papir, sier Geir Arne Brevik. Han er president i Norsk forbund for stein, saks og papir - og spillende trener for Norges VM-lag.

FAKTA

Stein, saks og papir

• To spillere står mot hverandre og teller til fire. På tallet fire gjør man tegnet for stein, saks eller papir.

• Stein er en knyttet neve. Taper for papir, men vinner mot saks.

• Saks er pekefinger og langfinger forover. Taper for stein, men vinner mot papir.

• Papir er en flat vannrett hånd. Taper for saks, men vinner mot stein

-  Det er ingen lagkonkurranse, men ved å trene sammen hever vi de individuelle ferdighetene.

Før mesterskapet i Toronto i Canada 22. januar jobber de på to fronter for å stille best mulig forberedt: Fysikk og taktikk.

-  Det er viktig å finpusse på det fysiske, for i VM møter vi knallstrenge dommere. Vi må levere på riktig måte til rett tid. Leverer vi for seint blir vi diska, men leverer vi for tidlig avslører vi oss, sier den spillende treneren.

Å levere betyr å gi tegn.

Tre profiler

Enda viktigere enn det tekniske er taktikken. Det taktiske elementet skiller stein, saks og papir fra for eksempel kron og mynt.

-  Her er det to personer som tar et valg. Jeg vil sammenlikne det med sjakk, bare at vi spiller med færre brikker, sier presidenten.

LANDSLAGET:  Disse skal representere Norge i VM: Fra venstre Vytautas Hermansen (12), Stian Berg Gjermstad (17), Simen Wang (9), Sigurd Kurdøl (15) og spillende trener Geir Arne Brevik (25). Foto: Tore Bergsaker Foto: Tore Bergsaker
LANDSLAGET: Disse skal representere Norge i VM: Fra venstre Vytautas Hermansen (12), Stian Berg Gjermstad (17), Simen Wang (9), Sigurd Kurdøl (15) og spillende trener Geir Arne Brevik (25). Foto: Tore Bergsaker Foto: Tore Bergsaker Vis mer

Analyse av motstanderen er grunnleggende i det taktiske spillet, og de tre kastene svarer til hver sin psykologiske profil:

Stein er aggressivt, primært, sterkt og maskulint.

Saks er intelligent og menneskeskapt.

Papir er passivt og det mest defensive av de tre.

Bruker munnen

-  Er du i tvil, spill papir, kommer det fra treneren foran tavla. Det er også viktig å kunne psyke ut motstanderen, for her er det ikke noe som heter gult kort. Alle verbale triks er tillatt.

-  Grensen går ved det fysiske, sier treneren.I sommer var det åtte kvalifiseringskonkurranser rundt om i landet, med 8000 deltakere. Til slutt ble Vytautas Hermansen (12) kåret til norgesmester. Sammen med Stian Berg Gjermstad (17), Sigurd Kurdøl (15) og Simen Wang (9) danner han VM-laget. Både barn og voksne var med, men alle voksne er blitt slått ut.

TAKTIKKMØTE: Geir Arne Brevik instruerer landslagsgutta i taktikk før VM i stein, saks og papir.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer