Klippet og klar

Inger Ellen Nicolaisen (47) føler at hun cruiser gjennom tilværelsen. Nå vil hun erobre Europa - og redde Bodø/Glimt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stem på Årets navn 2005 her

-  Han er fantastisk flink, og bruker bare 22 minutter på håret mitt. Det er det ingen andre som klarer. Jeg har hår nok til tre-fire personer, forteller gründeren bak frisørkjeden Nikita, Inger Ellen Nicolaisen, fra frisørstolen.

Briten Gary har grep om håret mens Nikita-Ellen prater seg gjennom føning og styling. Han foreslår at hun skal starte opp på Manhattan. Hun vil i første om gang til Sverige, for å erobre det svenske markedet.

Stedet er den mest eksklusive Nikita-salongen på Frogner i Oslo. Den som ble spesialbygd da gründeren skulle være nådeløs toppsjef i fjernsynsserien Kandidaten. Inger Ellen Nicolaisen er opprømt over alt det nye som er på gang. Som arbeidende styreleder i konsernet skal hun nå konsentrere seg om utvidelse utenfor Norge.

Kjenner sitringen

-  Målet er å åpne salonger rundt i europeiske hovedsteder. «Make a statement». Slik markerer vi høy kvalitet og at vi er trendy. Jeg er forventningsfull. Nå er det et nytt steg. Jeg kjenner sitringen i kroppen, forteller hun.

I 2005 har hun vært Norges svar på Donald Trump i fjernsynsserien Kandidaten. Her besto oppgaven i å finne det beste lederemnet og sparke resten. I 2005 har hun åpnet ti nye salonger i Norge. Hun har startet en «treningsleir», kalt Boot Camp, i hjembygda Misvær, én times kjøring fra Bodø. Og hun har skrevet sjølbiografien «Drivkraft» om stegene fra hun ble mor som 15-åring til livet som konsernsjef.

-  2005 har vært et veldig bra år. Det høres hektisk ut, men samtidig har jeg hatt det litt bedagelig. Det var mer slitsomt da jeg måtte gjøre alt sjøl, male og ordne salongene, alle slike fysiske ting. Nå cruiser jeg mer gjennom. Det er mye lettere. Og jeg har flinke folk som står på overalt, forteller gründeren bak frisørkjeden Nikita, Inger Ellen Nicolaisen.

Full av selvtillit

Akkurat som i boka, framstår hovedpersonen som full av selvtillit når du møter henne. Hun har tro på seg selv som gründer og utvikler. Hun liker å starte opp, og er svært fornøyd når hun kan suse rundt i det lille Nikita-helikopteret i Misvær. Men den daglige driften er ikke hennes lidenskap.

-  Jeg «faker» nøyaktighet. Hvis du er litt kreativ, så er du ikke så nøyaktig. Jeg er mer brøytebil. Så må jeg bare være flink til å delegere. Og så må man jo ha et bra konsept. Men det har vi. Nå vil jeg brøyte vei ute i Europa.

-  Er du redd for ikke å nå målet?

-  Nei.

-  Men det har jo hendt at kjeder har blitt for store?

-  Vi skal ha en organisk vekst. Men jeg tror det vil dukke opp en «dark horse», en mulighet, slik at vi kan dytte inn 150 salonger et sted, og dermed nå målet om 500 salonger innen 2015.

-  Glimt skal gløde

De europeiske drømmene til tross, Inger Ellen Nicolaisen er en typisk nordlending og hjertet ligger trygt plassert i Nordland. Nå har hun også lansert seg selv som ny styreleder i det som var Bodøs stolthet - fotballklubben Bodø/Glimt - til tross for at de strengt tatt ikke søkt etter ny leder.

-  Hva skjedde?

-  Det starta på folkemunne. Folk sa at «nå må man få inn ho Nikita-Ellen». Etter hvert fikk jeg vite at det bare er to kvinnelige styremedlemmer i 14 toppfotballklubber i Norge. Så ble jeg trigga. Bodø/Glimt er jo noe for hele byen. Jeg vil at det skal bli mer åpent. Så jeg tenkte: hvorfor ikke? Da avisa ringte, svarte jeg at det kunne jeg tenke meg, forteller hun.

Og nå har hun har vært i møte med klubben og fortalt hvilke folk hun mener den nylig nedrykkede klubben trenger.

-  Jeg er egentlig best uten ball. Jeg skal ikke være noen spillende styreformann, hvis jeg blir valgt. Og jeg vil ikke være tante Skrue. Dersom det er slik at man betaler seg inn, så er det ikke noe for meg. Mitt mål er å få Glimt til å gløde litt!

-  Men er du interessert i fotball?

-  Egentlig ikke. Men jeg er veldig intens og lever meg inn i ting. Jeg er litt i hjerteinfarktfaren når jeg blir engasjert. Jeg var for eksempel i Marseille da Norge spilte mot Brasil.

Først over nyttår skal klubben ta stilling til hvem som skal sitte øverst ved styrebordet til Bodø-laget.

For mye selvtillit

Frisørgründeren er mor til tre, og har vært sammen med ektemannen Ivar Nicolaisen siden 1979. Det var de som startet opp frisøreventyret. Nå har de «pause» i forholdet, som hun sier. Separasjonen har hun ikke noe behov for å snakke om. Hun forteller heller om overraskelsesturen hun planla til barnehjemsbarna «sine» i Litauen sist helg, med 700 kilo klær i bagasjen. Og at de skal være 17 til bords til jul, inkludert familie og flere ungdommer fra Litauen som bor i familiegården i Misvær sammen med henne.

-  Jeg ble kalt inn til rektoren på skolen der ungene går i Litauen og fikk høre at jeg ga dem for mye selvtillit! Og jeg som aldri har satt mine bein på et foreldremøte her hjemme. I Litauen har barna ingenting de skulle ha sagt.

-  Vi er jo veldig privilegerte. Når jeg kommer tilbake fra Litauen ser jeg virkelig hvor godt jeg egentlig har det, forteller hun.

BRØYTEBIL: Nikita-gründer Inger Ellen Nicolaisen er klar for å innta Europa. Hun startet med å selge barneklær som 16-åring, og er nå sjef for over 70 frisørsalonger. Målet er 500.