MØTT AV BUING:  Oposisjonsleder og tidligere tungvektsbokser Vitalij Klitsjko snakket til demonstrantene etter meklingsmøtene med presidenten i dag. Klitsjko manet til tålmodighet, men ble møtt av buing. Foto: Sergei Chuzavkov / AP Photo / NTB Scanpix
MØTT AV BUING: Oposisjonsleder og tidligere tungvektsbokser Vitalij Klitsjko snakket til demonstrantene etter meklingsmøtene med presidenten i dag. Klitsjko manet til tålmodighet, men ble møtt av buing. Foto: Sergei Chuzavkov / AP Photo / NTB ScanpixVis mer

Klitsjko møtt av buing etter samtaler med presidenten

- Vi har ingen leder. Det er folket som nå styrer utviklingen, sier en demonstrant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet): I kveld har opposisjonen vært i møter med Ukrainas president Viktor Janukovitsj.

Men da opposisjonsleder Vitalij Klitsjko talte til folket etter møtet og manet til tålmodighet, ble han møtt av buing.

Demonstrantene har nå tent på bildekkene i barrikadene igjen, etter flere timer med «våpenhvile».

- Gir oss ikke Presidenten ga en lillefinger da han i går sa at parlamentet på tirsdag vil diskutere regjeringens framtid. Men trolig er forslaget for lite, og kommer for seint, til å skape en dialog med opposisjonen.

- Hele prosessen tar lengre tid. Dette er bare første runde av forhandlingene. Vi vil ikke gi oss før presidenten går av, sa Klitsjko mens demonstranter ropte slagord mot opposisjonslederen.

Vil ha tøffere front Demonstrantene vil ha en tøffere front, og ønsker ikke dialog med presidenten de mener er ansvarlig for fem døde på onsdag, og tortur av flere demonstranter.

- Skam, skam, lød det over den ukrainske revolusjonens episenter.

Mens Klitsjko prøvde å være forsonende, ropte folk:

- Led oss i kampen.

Klitsjko sa til folkemengden at presidenten har lovet at politivolden nå skal ta slutt og at arresterte fanger skal settes fri. Dette er ikke bekreftet fra presidentens hold.

Tror på kamper i natt Demonstranter Dagbladet snakket med i går kveld var ikke innstilt på en dialog med en president de mener vil innføre diktatur.

- Jeg tror ikke det blir fredelig her i natt, sier Viktoria, som varmet seg på veden som brant i et oljefat ved frontlinja til regjeringsbygg og parlament.

- Hvorfor forhandlinger på tirsdag og ikke i dag. Janukovitsj har drept fem mennesker og toturert andre. Han må straffes. Han har jo sittet i fengsel før, så han vet hva det er, sier Viktoria.

Folk Dagbladet snakker med blant demonstrantene sier at Klitsjko ikke bør be om våpenhvile til tirsdag fordi det ikke vil være realistisk.


   

- Janukovitsj bare trekker ut tida, sier Oleg fra Lviv i Vest-Ukraina. Han har kommet til hovedstaden for å være med på det han sier er et av sitt livs største øyeblikk.

Drapene gjør folk rasende Minst fem mennesker ble drept i demonstrasjonene på torsdag. To demonstranter er påstått skutt av snikskyttere, og skal ha blitt kjørt utenfor byen, mishandlet, og dumpet i et skogholt.

Det er bare en grunn til at uforsonligheten vokser blant demonstrantene i Kiev.

- Er det Klitsjko som er deres leder?

- Vi har ingen leder. Det er folket som nå styrer utviklingen , ser Viktoria.

Opprøret mot presidenten spredde seg i går til andre byer i Vest- og Sentral-Ukraina. Det begynte i byen Lviv, der demonstranter inntok guvernørens administrasjon, og presset ham til å skrive sitt oppsigelsesbrev. Minst fem andre byer skal ha gjort det samme.

KLARE: Oleg og Juri har kommet fra Lviv i Vest-Ukraina for å delta på demonstrasjonene i Kiev. De var klare for å tilbringe kvelden og natta i gatene. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
KLARE: Oleg og Juri har kommet fra Lviv i Vest-Ukraina for å delta på demonstrasjonene i Kiev. De var klare for å tilbringe kvelden og natta i gatene. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

Dette kan bli begynnelsen på et splittet land.

Fornuften vil regjere Etter at opprørere tidligere i dag stormet det regionale administrasjonssenteret, og fikk guvernøren Oleg Salo til å skrive sin avskjedssøknad, er sentralregjeringen fraværende i en av Ukrainas største byer, ifølge Zaxid.net, referert av Ukrainas engelskspråklige avis Kyiv Times.

Borgermesteren i Lviv, Andrij Sadovij, fordømmer volden som nå ryster Ukraina, og i en uttalelse der han lover å forsvare grunnloven, sier han:

- For å si det kort, ingen av de lovene som bryter med Ukrainas grunnlov og alminnelig fornuft vil noen gang være gyldig i byen Lviv. God helse til dere alle. Ære være Ukraina. Ære være heltene, sa ordføreren.

Sadovij mintes også bysbarnet Juroj Verbytskij, en av de fem døde i Kiev som ble drept i sammenstøtene med politiet på onsdag.

Øst mot vest De to andre byene der opprørere skal ha tatt kontrollen over administrasjonen er Rivne og Zhytomyr. Det er i tillegg til Lviv, som er den største byen i det vestlige Ukraina.

Mange av mennene i Lviv er i hovedstaden Kiev for å slåss mot president Viktor Janukovitsj, som i slutten av november nektet å skrive under en samarbeidsavtale med EU. 

Likevel klarte opprørerne lett å ta kontrollen over Lviv og presse guvernøren til å skrive sin avskjedssøknad.

Det viser kraften opprøret har i vest, der et stort flertall av befolkningen vil knytte seg nærmere EU, og ofte har en genetisk angst for det store Russland, som både i tsar-tida og i Sovjettida undertrykte regionen.

Ukraina er delt i et ofte uforsonlig øst og vest som strides om alt fra språk, kultur, historie, geografi og økonomi.

 DØDE I KAMPENE:  Utenfor sykehuset på Maidan-plassen i Kiev hadde folk i dag lagt ned blomster til minne om den døde demonstranten Sergej Nigoyan, som ble skutt i hodet onsdag morgen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
DØDE I KAMPENE: Utenfor sykehuset på Maidan-plassen i Kiev hadde folk i dag lagt ned blomster til minne om den døde demonstranten Sergej Nigoyan, som ble skutt i hodet onsdag morgen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
FRONTLINJA: Viktoria (t.v) ogresten av demonstranter i Kiev tror ikke det blir fredlig i Kievs gater med det første. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
FRONTLINJA: Viktoria (t.v) ogresten av demonstranter i Kiev tror ikke det blir fredlig i Kievs gater med det første. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer