Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klitsjko stiller i presidentvalget

Han var en mann som også samlet støtte i øst. Etter revolusjonen kan han få større problemer med sin troverdighet.

VIL BLI PRESIDENT: Den ukrainske opposisjonspolitikeren og tidligere tungvektsbokseren Vitali Klitsjko vil bli Ukrainas neste president. Her slår han knock-out på cubanske Odlanier Solis. Foto: Reuters / NTB Scanpix
VIL BLI PRESIDENT: Den ukrainske opposisjonspolitikeren og tidligere tungvektsbokseren Vitali Klitsjko vil bli Ukrainas neste president. Her slår han knock-out på cubanske Odlanier Solis. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV/OSLO: (Dagbladet): Leder av opposisjonspartiet UDAR, Vitali Klitsjko, bekreftet i dag at han stiller i det ukrainske presidentvalget i mai.

Før revolusjonen var UDAR i større grad enn nå et sentrumsparti. Nå har partiet blitt tvunget til å ta stilling til revolusjonen.

Klitsjko var en mann som også samlet støtte i Øst-Ukraina, og han hadde utsikter til å framstå som en samlende mann som kunne glatte over forskjellene mellom øst og vest.

Etter at han ble en av lederne på Uavhengighetsplassen er han nå en revolusjonær som kan få større problemer med sin troverdighet i de områdene som Janukovitsj har kontrollert politisk, det vil si Øst-Ukraina, og Krim-halvøya.

Boksing, sjakk og psykologi I mer enn ti år har han dominert tungvektsboksing, inntil han sa fra seg tittelen i fjor høst. Han er en lidenskapelig sjakkspiller og har en doktorgrad i idrettpsykologi.

Klitsjko har vært en sentral skikkelse i de siste månedenes demonstrasjoner, og vil erstatte Janukovitsj, som for tiden er på rømmen, etterlyst for massedrap på egen befolkning.

Siden Janukovitsj flyktet fra sitt palass i løpet av helgen, har en midlertidig regjering tatt ansvar i Kiev. Oleksander Turtsjynov er konstituert midlertidig president, og en ny samlingsregjering vil bli sammensatt torsdag.

REVLOUSJONÆR: Klitsjko har vært en sentral skikkelse i de siste månedenes demonstrasjoner på Uavhengighetsplassen Foto: REUTERS/Baz Ratner
REVLOUSJONÆR: Klitsjko har vært en sentral skikkelse i de siste månedenes demonstrasjoner på Uavhengighetsplassen Foto: REUTERS/Baz Ratner Vis mer

Tidligere statsminister Julia Timosjenko, som nylig ble løslatt fra fengsel, sa hun vil ikke vil stille som statsminister.

Revolusjonens relikvier Sentrum av Kiev domineres fortsatt av barrikader. Inntil videre står de der som relikvier etter en vellykket revolusjon. De militante gruppene som leder kampene mot politiet i forrige uke går fortsatt rundt med batonger, hjelmer og skjold.

De har ikke tenkt å skifte til sivil, og er en maktfaktor som presser parlamentet i en mer radikal retning.

Hele Norges coronakart