Storbritannia:

«Kloakk-strender» skaper harme

Kloakkutslipp ved strender fører til sinne og sykdomsfrykt i Storbritannia.

KLOAKK: Slik så det ut på stranda St. Agnes i Cornwall etter at det fløt kloakk ut i havet. Video: Kameraone Vis mer
Publisert

Ifølge Sky News har det vært flere tilfeller av kloakkutslipp ved britiske strender i år. I helga filmet surferen Nick Jones at vannet ved stranda St Agnes i Cornwall gikk fra turkis til mørkebrunt, etter hvert som kloakk sev ut i havet.

- Dessverre skjer dette oftere og oftere. Jeg blir sønderknust av så mange forskjellige årsaker. Miljøet, de som bruker vannet, livet i havet. Følgene er endeløse, sier han til Sky News.

I Jones' video ses det tilsynelatende at store mengder av ufiltrert kloakk pumpes ut i havet ved Cornwall-stranda, skriver kanalen.

Firmaet South West Water, som er ansvarlig for vann og avløp i området, sier til Sky News at lekkasjen oppsto i forbindelse med kraftig regn, og mener videre at blant annet gjørme bidro til misfarging av vannet.

POPULÆR STRAND: Stranda St Agnes i Cornwall. Foto: Shutterstock
POPULÆR STRAND: Stranda St Agnes i Cornwall. Foto: Shutterstock Vis mer

- Pumpet ut

Leder Amy Slack Surfers Against Sewage gir vann- og avløpsfirmaene skylda for kloakklekkasjene.

- Det skjer rett foran øya på oss. Kloakk blir pumpet ut ved en av våre nydelige streder i Cornwall. Det er sjokkerende å se disse bildene. Vi ser mer og mer bevis for dette komme fram i lyset.

Ifølge Surfers Against Sewage ble det oppdaget mer en 370 000 tilfeller hvor kloakk havnet i elver og havet i Storbritannia i 2021.

250 METER LANG: Dette avfallsmonsteret kan være den største oppsamlinga av søppel i London-kloakken noensinne. Fett, våtservietter, bleier og olje er noe av det som danner den flere tonn tunge «proppen‹. Video: Ap / NTB Scanpix Vis mer

- Folk blir syke

Lederen for organisasjonen forteller videre at de i økende grad ser at folk blir dårlige etter å ha oppholdt seg i vannet.

- Folk blir syke. Mageinfeksjoner, øre-, nese- og halsinfeksjoner, øyeinfeksjoner - noen ganger blir folk lagt inn på sykehus som følge av sykdommer de får etter å ha gått i vannet. Dette har store følger, ikke bare for miljøet, men også for menneskers helse, sier hun til Sky.

Slack peker videre på at vann og avløp er deler av infrastrukturen som har blitt underfinansiert i flere tiår.

- Denne industrien får i realiteten lov til å overvåke seg selv. Vi har sett at problemet har forverret seg, og vi trenger nå å se et tiår med reelle ambisjoner og investeringer i denne infrastrukturen.

- Skammelig

I august sørget tørke, etterfulgt av kraftig nedbør, for at over ti strender i Wales og England ble merket med advarsel om forurensning, ifølge BBC.

Også i elver ble det oppdaget utslipp av ufiltrert kloakk.

- Det er skammelig. Vi har barn som svømmer her, og man kan ikke fortelle til barna at de ikke kan drikke vannet. Så i realiteten har man barn som drikker kloakk. Det er noe man kanskje kan forvente i deler av Afrika og India, men du vet - Vest-Europa, sa grunneier Johnny Palmer til BBC i august.

MEXICO: Arbeiderne skulle tømme søppel i kloakktunnelene i Mexico City, så fant de denne merkelige skapningen. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: Twitter Vis mer

Mener det er flere årsaker

Ifølge Sky News har myndighetene den siste tida økt oppmerksomheten rundt problematikken og de ansvarlige firmaene.

South West Water, som er ansvarlig for vannforsyningen i området hvor det i helga oppsto lekkasje, sier til Sky News at helgas hendelse skyldtes kraftig regn.

- Lekkasjen var over et kort tidsrom, og det er usannsynlig at den er skyld i misfargingen som vises i videoen, sier en ikke navngitt talsperson i firmaet.

Vedkommende sier videre at South West Water mener blant annet gjørme forårsaket av det kraftige regnet, samt vann fra jorder i området, bidro til misfargingen.

- Vi fortsetter å øke investeringene i regionens infrastruktur som en del av vårt løfte om å beskytte og løfte naturområdene, sier talspersonen, som legger til at området har opplevd «dramatiske endringer i været, forårsaket av klimaendringene».

Environment Agency, en britisk offentlig etat med ansvar for miljøspørsmål i England, har tidligere bedt om at toppsjefene i vann- og avløpsfirmaene skal fengsles for alvorlige hendelser av forurensning, skriver BBC.

I en uttalelse tidligere i år sier etaten at utslippene kan være «skadelig for folkehelsa, det biologiske mangfoldet og miljøet».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer