Kloakk tilsvarende 8,8 mill. mennesker går rett i fjordene

Oppdrettsnæringen ikke pålagt å rense utslippene. Statssekretær Heidi Sørensen (SV) reagerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Utslipp fra norske oppdrettsanlegg går urenset rett i sjøen, og tilsvarer nå utslippene fra nær to ganger Norges befolkning.

Resultatet av utslippene kan du se i videoen øverst i saken. Miljøvernforbundet sendte ned en robot med et videokamera på 280 meters dyp under et av anleggene utenfor Bergen.

- Under hele anlegget ligger det en kake med drit i flere meters tykkelse, sier Oddekalv.

Beregningen er basert på tall fra Klima- og Forurensningsdirektoratat (KLIF), tidligere SFT, som viser at utslippene av næringssalter middels stort oppdrettsanlegg med produksjon av 3120 tonn laks, tilsvarer et avløpsutslipp fra en by på rundt 50 000 innbyggere.

Fagsjef for statistikk og marked ved Fiskeri og Havbruksnæringens Landsforening, Jon Arne Grøttum, opplyser til Dagbladet at det nå er rundt 550 000 tonn oppdrettsfisk i norske anlegg totalt, men at tallet varierer fra måned til måned.

Heidi Sørensen vil se på saken
De totale utslippene fra oppdrettsanlegg tilsvarer da kloakkutslippene fra 8,8 millioner mennesker, og utslippene renses ikke får de går i fjordene. Utslippene øker. Bare i 2009 var økningen på ni prosent.

KLIF melder selv at oppdrettsnæringen nå er den største kilden til menneskeskapte utslipp av næringssalter fra Lindesnes til russergrensa.

SLIPPER KLOAKKEN RETT I HAVET:  Norske oppdrettsanlegg slipper næringssalter tilsvarende kloakk fra 8,8 millioner mennesker, urenset rett i havet. Foto: SCANPIX
SLIPPER KLOAKKEN RETT I HAVET: Norske oppdrettsanlegg slipper næringssalter tilsvarende kloakk fra 8,8 millioner mennesker, urenset rett i havet. Foto: SCANPIX Vis mer

- Mens vi må rense kloakken fra hver enkelt hytte som bygges, går dette urenset rett i sjøen, sier Kurt Oddekalv.
 
Statssekretær Heidi Sørensen (SV)  i Miljøverndepartementet er overrasket over tallene.

- Dette er tall som er så store at det kan være en grunn til å se på dette på nytt, sier Sørensen til Dagbladet.

Hun mener også at det er et godt prinsipp at man skal likebehandle utslipp, uavhengig av hvilken kilde det kommer fra.

- På bakgrunn av tallene som har kommet fram, kan det være en en grunn til å få KLIF til å vurdere dette på nytt, sier Sørensen.

- Hver hytte må renseKurt Oddekalv retter kritikk mot hele oppdrettsnæringen, og mener de bør rense kloakken fra anleggene sine selv.

VIL VURDERE UTSLIPPENE PÅ NYTT:  Stassekretær Heidi Sørensen (SV) i Miljøverndepartementet. Foto LANDFALD/JEANETTE Dagbladet
VIL VURDERE UTSLIPPENE PÅ NYTT: Stassekretær Heidi Sørensen (SV) i Miljøverndepartementet. Foto LANDFALD/JEANETTE Dagbladet Vis mer

- Nå er jo fjorden full av skit. Dette er jo nasjonalarven vår, sier lederen i Miljøvernforbundet.

Til sammenligning betalte hver eneste norske husstand i snitt 2920 kroner i året i kloakkavgift i fjor. Oppdrettsnæringen betaler ikke.

- Bekymret over bildene Klima og forurensningsdirektoratet (KLIF) foreslår strengere miljøkrav for  norske oppdrettsanlegg.

- Vi kan ikke kommentere enkeltsaker, men vi ønsker ikke at det skal se slik ut. Vi blir bekymret når vi ser denne typen bilder, sier Seksjonssjef Anne Sundbye, ved vannseksjonen i KLIF.

Hun peker også på at oppdrettsnæringen er i stor vekst, og at veksten i fjor alene var på ni prosent.

- Vi foreslår derfor tiltak for å begrense utslipp i områder hvor det er risiko for at miljømålene ikke nås. I tillegg foreslår vi at oppdretterne selv må gjennomføre miljøundersøkelser for å dokumentere at driften er forsvarlig, sier Sundbye.

- Ikke mulig å rense Hun forklarer at de må dokumentere forholdene i et større område rundt anleggene enn før.

- Vi forholder oss til at denne næringen driver i sjøen, og stiller kravene ut fra det. Denne næringen er en næring som driver i åpne mærer, og dermed er det en begrensning på hvilke krav man kan stille til rensetiltak sier Sundbye. Hun sier videre at Klima- og forurensningsdirektoratet løpende vil vurdere tekniske renseløsninger, men at man hittil ikke har sett noen som gir dokumentert renseeffekt.

Hun forklarer at det i utgangspunktet ikke er noen forskjell i utslippene av næringssalter fra mennesker og fra oppdrettsanlegg når det gjelder påvirkningen på miljøet.

Slik er regnestykket:

• KLIF beregner at et oppdrettsanlegg med 3120 tonn oppdrettsfisk har utslipp av næringssalter tilsvarende 50 000 mennesker.
• Totalt var det i månedsskiftet februar-mars i år 550 000 tonn oppdrettsfisk i norske oppdrettsanlegg.
• Dette tilsvarer utslippene fra over 8,8 millioner mennesker.

- Det kan føre til overgjødsling og nedslamming i miljøet, og næringssalter er næringssalter, uansett hvilken virksomhet de kommer fra, sier seksjonssjef Sundbye.

- Klart det er mulig å rense Oddekalv mener det helt klart er mulig å rense utslippene fra oppdrettsanleggene.

- Det er klart det er mulig å samle opp skiten. Men det vil koste, sier Oddekalv.

Han mener løsningen er at næringen blir pålagt å bygge tette anlegg i sjøen, og at utslippene suges opp og tas til land og tørkes. Han mener tette anlegg også ville løst flere andre problemer.

- Om de pumper opp vann fra 50 meters dyp og bruker dette i anleggene, ville de ikke fått med seg smitte av lakselus opp, sier Oddekalv. I tillegg mener han anleggene ville slippe å bruke kobber til å impregnere mærene.

Oddekalv foreslår at  næringen pålegges å bygge tette anlegg innen tre år.

FRISK LAKS:  
Foto: Fra forskere på Havforskningsinstituttet, NIFES og Akvaforsk.
FRISK LAKS: Foto: Fra forskere på Havforskningsinstituttet, NIFES og Akvaforsk. Vis mer

- Dette er den siste tungindustrien som slipper unna med å dumpe utslippene rett i sjøen, sier lederen i Norges Miljøvernforbund Kurt Oddekalv, til Dagbladet.

MISDANNET LAKS:  Denne laksen har fått pukkelrygg. Fem millioner norsk oppdrettslaks vokser opp hvert år til å bli vanskapninger.
 
Foto: Fra forskere på Havforskningsinstituttet, NIFES og Akvaforsk.
MISDANNET LAKS: Denne laksen har fått pukkelrygg. Fem millioner norsk oppdrettslaks vokser opp hvert år til å bli vanskapninger. Foto: Fra forskere på Havforskningsinstituttet, NIFES og Akvaforsk. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer