Kloakk tilsvarende 8,8 mill. mennesker går rett i fjordene

Oppdrettsnæringen ikke pålagt å rense utslippene. Statssekretær Heidi Sørensen (SV) reagerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Utslipp fra norske oppdrettsanlegg går urenset rett i sjøen, og tilsvarer nå utslippene fra nær to ganger Norges befolkning.

Resultatet av utslippene kan du se i videoen øverst i saken. Miljøvernforbundet sendte ned en robot med et videokamera på 280 meters dyp under et av anleggene utenfor Bergen.

- Under hele anlegget ligger det en kake med drit i flere meters tykkelse, sier Oddekalv.Beregningen er basert på tall fra Klima- og Forurensningsdirektoratat (KLIF), tidligere SFT, som viser at utslippene av næringssalter middels stort oppdrettsanlegg med produksjon av 3120 tonn laks, tilsvarer et avløpsutslipp fra en by på rundt 50 000 innbyggere.

Fagsjef for statistikk og marked ved Fiskeri og Havbruksnæringens Landsforening, Jon Arne Grøttum, opplyser til Dagbladet at det nå er rundt 550 000 tonn oppdrettsfisk i norske anlegg totalt, men at tallet varierer fra måned til måned.

Heidi Sørensen vil se på sakenDe totale utslippene fra oppdrettsanlegg tilsvarer da kloakkutslippene fra 8,8 millioner mennesker, og utslippene renses ikke får de går i fjordene. Utslippene øker. Bare i 2009 var økningen på ni prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer