Kloakken renner rett i Mjøsa

700 000 liter hver time ut i drikkevannskilden.

KLOAKK RETT I VANNET:  700 000 liter kloakk har rent hver time rent ut i Mjøsa siden onsdag. Arkivillustrasjon SCANPIX

Vask med rennende vann. Rent vann fra springen. Drikkevann. Sluk. Vannkraft. Forbruk.FOTO: SCANPIX
KLOAKK RETT I VANNET: 700 000 liter kloakk har rent hver time rent ut i Mjøsa siden onsdag. Arkivillustrasjon SCANPIX Vask med rennende vann. Rent vann fra springen. Drikkevann. Sluk. Vannkraft. Forbruk.FOTO: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om lag 700.000 liter kloakk har hver time siden onsdag flommet rett ut i drikkevannskilden Mjøsa. Mattilsynet er varslet.

- Det som renner ut i Mjøsa nå er det vi på godt norsk kaller kloakk, sier informasjonsrådgiver Lise M. Brodal i det interkommunale selskapet Hias til NRK.

Fagfolk jobbet torsdag på spreng for å få kontroll på utslippet.

- Vi har hatt nede en dykker som har konstatert at det er en flenge i avløpsrøret som går mellom Tjuvholmen og Sandvika ved Hamar. Dette er hovedavløpsledningen fra deler av Ringsaker og Hamar, og er kloakk fra husholdninger og industri i disse kommunene, sier Brodal.

Hias skjønte noe var galt da det onsdag ble oppdaget påfallende liten tilførsel av avløpsvann. Selskapet har innkalt en beredskapsgruppe og meldt fra til Fylkesmannen.

Mjøsa er drikkevannskilde og Mattilsynet ble derfor varslet.

- Faren for at drikkevannet fra vårt anlegg skal bli forurenset ser vi på som svært liten, ettersom dette inntaket ligger dypt og langt fra denne lekkasjen. Vi har likevel satt i gang ekstra prøvetaking for å være på den sikre siden, sier Brodal.

(NTB)