Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kloakkutslipp truer sommeridyllen

To planlagte kloakkutslipp ved Alnaelva kan føre til at Sørenga sjøbad blir stengt. Det første kommer natt til torsdag.

FERIE: Agnes (16) og Karin (16) er ofte og bader på Sørenga, og synes det er dumt at det skal gjøres utslipp midt i ferien. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
FERIE: Agnes (16) og Karin (16) er ofte og bader på Sørenga, og synes det er dumt at det skal gjøres utslipp midt i ferien. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til torsdag skal Bane Nor foreta et kontrollert utslipp av opptil 720 000 liter kloakk ved Alnaelva, som renner ut i Oslofjorden like overfor Sørenga sjøbad.

- Vi legger ut sandsekker for å samle opp kloakken, og så setter vi inn ti sugebiler for å suge opp. De kjører fortløpende i skytteltrafikk til ulike pumpestasjoner i byen. Målet er at det ikke kommer noe kloakk ut i Alnaelva, og det har vi tro på at vi skal få det til, sier Tone Spieler i vann- og avløpsetaten i Oslo kommune til Dagbladet.

Det er allerede lagt ut lenser ved utløpet av Alnaelva, som vil fange opp søppel og toalettpapir dersom det likevel blir utslipp. I så fall må også Sørenga sjøbad stenges.

- Litt kjipt

Utslippet kommer i forbindelse med byggingen av Follobanen. For å unngå ukontrollerte utslipp når tunnelen skal bores, skal kloakken føres inn i et nytt løp. Det er denne operasjonen som i utgangspunktet kunne ende opp med utslipp på opptil 50 liter kloakk i sekundet.

- Det er litt kjipt at det skjer midt i ferien, sier Agnes Nordvik (16) og Karin Eide Sæther (16) til Dagbladet.

SILD I TØNNE: I slutten av mai ble det målt hele 28,8 grader i Oslo, og titusenvis av mennesker brukte dagen sin på Sørenga. Det er likevel noe de savner. Video: Ingrid Cogorno / DagbladetVis mer Vis mer

De to tilbringer deler av ferien i Oslo, og kommer til Sørenga for å bade nesten hver dag.

- Hva gjør dere hvis det stenger her?

- Vi får vel finne oss et annet sted å bade, sier Agnes.

Agnes forteller at de har opplevd problemer på Sørenga før, med folk som tisser på land og menn som klapser jenter på rumpa.

- Det har blitt veldig mye bedre nå. Da er det litt kjipt at det nå stenger igjen, når vi endelig kunne begynne å være her igjen, sier hun.

Fare for E. coli

Ifølge kommunikasjonssjef Richard Kongesteien vil bymiljøetaten se an hvordan nattens operasjon går før de konkluderer om de må stenge sjøbadet.

- Sørenga åpner vanligvis klokka sju om morgenen. Hvis det skjer et utslipp, har kommuneoverlegen frarådet bading, og da stenger vi, sier Kongesteien til Dagbladet.

Sjøbadet vil da være stengt i minst ett døgn for å gi etaten tid til å analysere vannet. Hvor lenge det da må holdes stengt, kommer an på bakterienivået.

- Ved et vanlig overvannsutslipp fraråder kommunelegen bading i to døgn. Det er det normale. Det er bakteriefaren som er grunnen til at man fraråder bading, i hovedsak E. coli, sier Kongesteien.

Agnes og Karin trekker litt på om de ville kommet tilbake hit like etter et kloakkutslipp.

- Jeg er litt usikker. Men hvis de sier det er trygt å bade, så hadde vi vel det, sier Agnes.

Ikke bekymret

I slutten av mai lakk 50 000 liter fyringsolje ut i Alnaelva fra Sporveiens tomt på Manglerud. Det førte til at Sørenga sjøbad måtte stenge i flere dager.

Det planlegges også et nytt kontrollert utslipp av opptil 720 000 liter kloakk fra Bane Nor neste uke. Kongesteien mener likevel det er mindre grunn til bekymring nå enn i mai.

- Dette er et varslet utslipp, så det er stort forskjell i beredskap. Olje er også et større problem, fordi det brytes saktere ned og legger seg på vannoverflaten, sier han, og legger til:

- Dette gjelder bare indre havn. Det er over 40 badesteder rundt i byen. Jeg oppfordrer folk til å prøve ut noen av de andre flotte strendene, for eksempel på øyene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!