Kloden blir 2,7 grader varmere - selv om løftene innfris

Og enda verre utsikter foran klimatoppmøtet i Paris med dagens fart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Verden er ikke på vei til å nå togradersmålet, men styrer i stedet mot 2,7 graders oppvarming, fastslås det i en analyse av løftene som er lagt fram foran klimatoppmøtet i Paris, som starter 30. november.

Alle verdens land blitt oppfordret til å legge fram sine nasjonale klimamål før klimamøtet, som starter i slutten av november.

Nå er den samlede effekten av disse blitt analysert av Climate Action Tracker (CAT), en organisasjon som fire klimainstitutter står bak.

Hvis verden overholder løftene som er lagt fram, vil det kun være nok til å begrense den globale oppvarmingen til 2,7 grader, ifølge CATs analyse.

Skal togradersmålet nås, må løftene skjerpes i årene som kommer.

- Alle store utslippsnasjoner må vurdere alvorlig å styrke sine klimaløfter, enten før Paris eller kort tid etter, sier professor Kornelis Blok i Ecofys, ett av instituttene som står bak.

Samme kurs: 3,6 grader CAT understreker at situasjonen ser bedre ut nå enn for ett år siden. Den viktigste grunnen til dette er nye signaler fra Kina og India.

Men hvis de nye løftene ikke overholdes, og verden i stedet følger samme kurs som i dag, mener CAT vi kan vente oss en oppvarming på 3,6 grader.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.