Kloden blir 2,7 grader varmere - selv om løftene innfris

Og enda verre utsikter foran klimatoppmøtet i Paris med dagens fart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verden er ikke på vei til å nå togradersmålet, men styrer i stedet mot 2,7 graders oppvarming, fastslås det i en analyse av løftene som er lagt fram foran klimatoppmøtet i Paris, som starter 30. november.

Alle verdens land blitt oppfordret til å legge fram sine nasjonale klimamål før klimamøtet, som starter i slutten av november.

Nå er den samlede effekten av disse blitt analysert av Climate Action Tracker (CAT), en organisasjon som fire klimainstitutter står bak.

Hvis verden overholder løftene som er lagt fram, vil det kun være nok til å begrense den globale oppvarmingen til 2,7 grader, ifølge CATs analyse.

Skal togradersmålet nås, må løftene skjerpes i årene som kommer.

- Alle store utslippsnasjoner må vurdere alvorlig å styrke sine klimaløfter, enten før Paris eller kort tid etter, sier professor Kornelis Blok i Ecofys, ett av instituttene som står bak.

Samme kurs: 3,6 grader
CAT understreker at situasjonen ser bedre ut nå enn for ett år siden. Den viktigste grunnen til dette er nye signaler fra Kina og India.

Men hvis de nye løftene ikke overholdes, og verden i stedet følger samme kurs som i dag, mener CAT vi kan vente oss en oppvarming på 3,6 grader.

Skal vi derimot komme ned i under 2 grader, må løftene skjerpes ytterligere.

- De nye løftene har helt klart ført til framskritt, men i Paris må landene vurdere formelt å innrømme at klimaplanene som er lagt fram hittil, ikke vil holde oppvarmingen under to grader, sier Bill Hare i Climate Analytics.

Planene må revideres senest i 2020, mener Hare.

- Hvis løftene holdes fastlåst, vil det få katastrofale følger for innsatsen for å begrense oppvarmingen til 2 grader, sier han.

Venter på India
Løftet fra India, som står for om lag 6 prosent av de globale utslippene av klimagasser, mangler fortsatt, og analysen bygger derfor på hva ekspertene i CAT venter at India vil legge fram.

India skal etter planen presentere sine mål fredag denne uka.Norge var på sin side blant de første som leverte inn sine mål til FN.

Det norske målet er et kutt i utslippene av klimagasser på 40 prosent innen 2030, sammenlignet med 1990-nivå. Dette målet skal nås i fellesskap med EU.

I Kina er det ventet at utslippene av CO2 vil nå toppen mot slutten av 2020-årene. Kina har i dag verdens største utslipp av klimagasser.

FN skal gjøre en egen offisiell analyse av klimaløftene, men denne legges ikke fram før 1. november.

FN har tidligere varslet at denne analysen ikke vil omfatte løfter som er lagt fram senere enn 1. oktober.

(NTB).

 BEIJING - MIDT PÅ DAGEN 23. JUNI I ÅR:  Bileksos og kullfyring av kraftverk og industri stter sitt preg på en helt vanlig dag i Kinas hovedstad. Foto: AFP/NTB Scanpix.
BEIJING - MIDT PÅ DAGEN 23. JUNI I ÅR: Bileksos og kullfyring av kraftverk og industri stter sitt preg på en helt vanlig dag i Kinas hovedstad. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer