Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kløe for de få - svie for de fleste

To grupper kan smile etter gårsdagens budsjettforlik i Stortinget: Minstepensjonistene og småbarnsforeldre som neste år har en ettåring de vil passe selv. Vi andre vil måtte betale litt mer for tobakk, alkohol og flyreiser for å finansiere dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minstepensjonistene får sin økning på 1000 kroner måneden fra 1. mai, inklusiv trygdeoppgjøret. Småbarnsfamilier med barn i rett alder kan velge 3200 kroner i måneden fra 1. august i stedet for barnehageplass.

Det er enden på en lang og kronglete budsjettprosess etter at brikkene falt på plass i Stortinget i går. Forvirringen har de siste dagene vært stor fordi vi i år har hatt to regjeringers budsjettforslag å forholde oss til. Det ble ikke lettere når regjeringen først inngikk forlik med ett parti, og så et nytt og mer omfattende forlik med et annet. Men med gårsdagens avtale med Høyre kan vi endelig si hva som blir dyrere og billigere neste år i forhold til i år.

  • Det blir ingen skatteøkninger for personlige skatteytere. Sentrumsregjeringens forslag om økte trygdeavgift ble forhandlet bort i Stortinget.
  • Det blir en viss skattelettelse for alle som tjener mer enn 233000 fordi toppskatten på 9,5 prosent først skal ilegges på inntekter over 248000 i skatteklasse I.
  • Tobakken blir dyrere. En 20-pakning blir om lag tre kroner dyrere, en rullingspakke rundt 7,50 kroner dyrere.
  • Brennevin blir dyrere, rundt 20 kroner flaska. Vin får en avgiftsøkning på fire kroner literen, eller om lag tre kroner flaska.
  • Flyreiser blir dyrere. Hvor mye er opp til flyselskapene å bestemme. Det skyldes at passasjeravgiften blir omgjort til en seteavgift. Du må med andre ord være med på å betale for ledige seter.
  • Bilavgiftene øker ikke, som tidligere varslet.
  • Aksjonærene får mer i formuesskatt, men mindre enn Jagland ønsket. Sentrums- og høyrepartiene er enige om å gi fortsatt aksjerabatt på ikke-børsnoterte selskaper: 35 prosent mot 70 prosent rabatt i dag. De som eier børsnoterte aksjer må betale formuesskatt av hele likningsverdien.
  • Kaksene vil fortsatt ha en øvre grense for hva de må betale skatt av, men den er hevet fra 65 til 80 prosent.
  • Arbeidsgiverne får økte utgifter til sykelønn. Neste år må de dekke to dager i tillegg til de første 14 som de har dekket i en årrekke.
  • Småbedriftseiere og næringsdrivende som drømmer vondt om delingsmodellen kan sove trygt. Alt blir som i år. Ingen må betale mer enn 28 prosent skatt av inntekter over 660000 kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!