Klokere av å føde

LONDON (Dagbladet): Mor vet best, og nå er det slått fast én gang for alle. Forskning viser at graviditet fører til at kvinnene blir klokere, og den økte hjernekapasiteten varer livet ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er forskere ved et universitet i Richmond i Virginia i USA som har funnet ut at graviditet fører til større klokskap, mer kunnskap og mer vett.

Det som skjer er at hormoner blir befridd, og disse hormonene gjør at hjernen plutselig begynner å utvikle seg igjen. Hjernecellene blir stimulert konstant, og kvinnene blir ifølge forskerne både taprere, klokere og mer nysgjerrige.

Forskerteamet gjennomførte en rekke forsøk og undersøkelser ved en fødeklinikk i Virginia, og testene viste at gravide kvinner fikk doblet antall hjerneceller som utvikler klokskap.

Ifølge forskerne blir kvinner som er gravide også flinkere til å navigere i labyrinter, de gjør færre feil og tar til seg lettere all slags kunnskap kjappere enn kvinner som aldri har vært gravide.

Store forskjeller

- Testene viste store forskjeller på virksomheten i hjernen mellom gravide og ikke gravide, sier professor Craig Kinsley ved universitetets forskningsavdeling.

Han sammenlikner det som skjer i hjernen hos gravide med det som skjer i en leketøysfabrikk før jul.

- Det er som om det kommer inn nye vanskelige ordre hele tida, og man må virkelig slite for å etterkomme alle ønskene, sier Kinsley.

Forskerne sier at det som skjer gjør at all læring blir svært effektiv, og dette skjer ikke med kvinner som ikke er gravide eller med menn. Hjerneforskerne hevdet også at barn som har lært å spille på et instrument har, og vil ha, lettere for å lære fremmede språk. Forutsetningen er imidlertid at man har lært musikk før fylte 12 år.