FERDIG?: Dersom Silvio Berlusconi taper tirsdagens avstemning, kan den skandaleombruste statsministeren komme til å gå av umiddelbart, eller han kan bli beordret av president Giorgio Napolitano til å holde et tillitsvotum.  Foto: Gregorio Borgia/AP Photo
FERDIG?: Dersom Silvio Berlusconi taper tirsdagens avstemning, kan den skandaleombruste statsministeren komme til å gå av umiddelbart, eller han kan bli beordret av president Giorgio Napolitano til å holde et tillitsvotum. Foto: Gregorio Borgia/AP PhotoVis mer

Klokka 16 kan Silvio være ferdig

Rekordlav oppslutning og rekordhøy statsgjeld kan besegle Berlusconis skjebne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen timer før avstemningen er det fortsatt uklart om så mange av Berlusconis partifeller vil gå imot ham at regjeringen faller.

Reuters melder tirsdag at sjansene for at han blir tvunget til å gå av, er svekket fordi opposisjonen kan komme til å la være å stemme.

De vil med det vise at de ikke støtter ham, men samtidig ikke hindre godkjenningen av fjorårets statsfinanser.

Avstemningen finner etter planen sted ved 16-tiden.

Tillitsvotum Sentrum-venstre-partiene har imidlertid kunngjort at de forbereder et eget mistillitsvotum mot Berlusconi i løpet av noen få dager.

Dersom regjeringssjefen taper tirsdagens avstemning, kan Berlusconi komme til å gå av umiddelbart, eller han kan bli beordret av president Giorgio Napolitano til å holde et tillitsvotum.

De siste dagene har italienske medier meldt at mellom 20 og 40 av regjeringens folkevalgte vil stemme nei, mens Berlusconi selv har insistert på at han har sikret seg et flertall.

Han avviste mandag også hardnakket rykter om at han kom til å gå av før avstemningen.

- Må gå Oppslutningen om Berlusconi i den italienske befolkningen er nå på rekordlave 22 prosent.

- Situasjonen er nå så alvorlig at jeg synes han skal gå av. Nå trenger Italia at det gjennomføres konkrete tiltak mot krisen, sier Simona til NTB på gata utenfor Silvio Berlusconis bolig i Roma.

I finansmarkedene er det mange som ønsker Berlusconis avgang. Tilliten der og hos internasjonale ledere til at statsministeren får de nødvendige økonomiske reformene gjennom, er nærmest ikke-eksisterende.

Men selv om Berlusconi skulle bli tvunget til å gå, vil det fortsatt være svært usikkert om en ny regjering vil takle tillitskrisen og få presset gjennom nødvendige kutt.

Gigantisk statsgjeld I ettermiddag skal altså den italienske nasjonalforsamlingen stemme over fjorårets budsjett. En slik avstemning bruker vanligvis å være en ren prosedyre, men ikke i dagens kritiske situasjon for italiensk økonomi.

Italia har en skyhøy gjeld, og tirsdag morgen steg renten på gjelden til rekordhøye 6,73 prosent.

Det er lang mer enn hva staten er i stand til å betjene. Italia har en statsgjeld på 120 prosent av landets brutto nasjonalprodukt.

Italia kan dermed bli neste euroland som tvinges til å be om kriselån. Berlusconi har allerede blitt tvunget til å gå med på å la inspektører fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) overvåke gjennomføringen av innstrammingstiltak.

(NTB)