Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Klokka 19.45 satte han inn 4500 kroner på konto i en butikk. Et kvarter seinere satte han inn 4500 på konto et annet sted

Spesialenheten griller Jensen om at han byttet mønster for innskudd av kontanter høsten 2011. Men bare i Norge.

TVANGSTANKER: Eirik Jensen forklarer et forskjell i innskuddsmønsteret med tvangstanker på grunn av et pågående prosjekt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TVANGSTANKER: Eirik Jensen forklarer et forskjell i innskuddsmønsteret med tvangstanker på grunn av et pågående prosjekt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når Spesialenheten ikke spør Eirik Jensen ut om hans kommunikasjon med Cappelen og hva den betyr, så handler det om eks-politimannens kontantøkonomi.

Spesialenheten mener Jensen har hatt et overforbruk av kontanter og at han har fått disse pengene av Cappelen som godtgjørelse for informasjon han ga om politiets ressurssituasjon som videre skal ha vært nyttig for hasjbaronens innførselvirksomhet av hasj. Jensen beskriver kontantøkonomien med kremmervirksomhet og at han er god til å spare.

Spesialenheten har brukt mye tid på å dokumentere Jensens kontantinnskudd- og uttak. I dag grillet aktor Kristine Schilling om det Spesialenheten mener er en endring i måten Jensen setter inn kontanter på, som de mener starter senhøsten 2011 og fortsetter i dette mønsteret utover 2012.

- Tvangstanker

Schilling sier at Jensen setter inn veldig få innskudd over 5000 kroner i Norge og at han begynner å dele opp innskuddene. Mens i Sverige, hvor han da hadde et småbruk, forsetter å sette inn store beløp.

- Husker du hvorfor du begynner med det? spør Schilling.

- Nei, svarer Jensen.

15. februar 2012, ca. 17.30, setter Jensen inn 4500 kroner på Råholt postkontor. En halvtime seinere setter han inn 4500 kroner på en post i butikk på Eidsvoll.

- Det er jo bare 500 meter mellom hverandre. Det er vel sånn jeg har gjort det flere ganger, påpeker Jensen om de to innskuddsstedene.

- Det materialiserer bare spørsmålet mitt. Har du tenkt at det er en rapporteringsplikt for beløp over 5000 kroner? spør Schilling og viser til valutaforskriften.

- Nei, jeg tenker ikke sånn.

- Men da kunne du satt inn 9000 kroner? spør Schilling.

- Ja. Jeg har forklart at jeg har drevet med en prosjekt som gjør at jeg har fått tvangstanker på slike ting, svarer Jensen.

Skjønner ikke poenget

31. mars 2012 setter han først inn 4500 kroner. Og kort tid etter samme dag setter han inn nye 4500.

- Jeg har ikke forsøkt å skjule noe, sier Jensen.

- Vi ser det ganske tydelig fra høsten 2011, fra oktober begynner vi å se endring. Det må være noe som...

- Nå drar du det veldig langt, sier Jensen før Schilling får gjennomført.

25. mai 2012 klokka 19.45 setter Jensen inn 4500 kroner på Eidsvoll post i butikk. Et kvarter seinere setter han inn 4500 på Fenstad post i butikk.

Jensen sier at han gjerne vil høre poenget med å gå gjennom disse oppdelingeen av innskudd.

- Det skal du få, sier Schilling, som viser til at han fortsetter å sette inn større innskudd i Sverige. 13 000 kroner, 5600 kroner, 8000 kroner, 25 000 kroner, 15 000 kroner og 10 000 kroner setter han inn i 2012. I Norge setter han ikke inn noen beløper over 5000.

Tryggere i Sverige

- Hvorfor har du redusert beløpet på innskuddene i Norge? spør Schilling, som påpeker at Jensen før høsten 2011 satt inn beløper over 5000 kroner.

- Hvorfor gjør du den på måten? Du har en slags tvangstanke? spør Schilling.

- Ja nærmest, jeg har gjort det på forskjellige steder, og det mener jeg har en forklaring, svarer Jensen.

- Et slags tvangsmønster? spør Schilling.

- Ja. Men jeg skjuler ingeting ved å gjøre det på den måten, svarer Jensen, før tingrettsdommer Kim Heger skyter inn:

- Disse tvangstankene slår ikke ut i Sverige?

- Jeg føler meg kanskje tryggere når jeg er der nede. Det er ikke noen link til meg i Sverige, svarer Jensen.

- Har solgt bikkjer

Spesialenheten mener Jensens forbruk er svært sentrale bevis i saken mot ham. De mener å kunne bevise et overforbruk på 1,4 millioner etter en såkalt kontantstrømsanalyse.

Jensens forsvarere er uenig i aktoratet, og mener Jensen ikke har brukt mer penger enn han har tjent. Jensen har forklart at han i perioder hadde så mye som 300 000 - 400 000 i kontanter som han blant annet har skaffet seg via kjøp og salg av biler og motorsykler og dykkeroppdrag.

I dag forklarte han også kontantøkonomien med at han har solgt «bikkjer, biler, mange ting».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling