Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klokka skrudd tiår tilbake

Tegucigalpa: (NTB-Reuters): Orkanen «Mitch» kan ha skrudd klokka flere tiår tilbake for Nicaragua og Honduras, to av verdens fattigste land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Honduras, som ofte blir framstilt som selve prototypen på en bananrepublikk, sier myndighetene at det kan ta flere tiår å komme på fote igjen etter uværets herjinger. Flom og leirras har på noen dramatiske dager gjort kål på størstedelen av avlingene og lagt det lille som var av infrastruktur i ruiner.

President Carlos Flores sier at så mye som 70 prosent av landets viktigste landsbruksavlinger er ødelagt. Landbruket alene står for halvparten av bruttonasjonalproduktet på 3 milliarder dollar.

Dommedag

Andre snakker om skader av nærmest dommedagsomfang i det lille landet på 5,5 millioner innbyggere, et av flere små som knytter Mexico sammen med Sør-Amerika. I den honduranske hovedstaden Tegucigalpa er nesten en tredel av alle hus mer eller mindre ødelagt. Hovedvannledninger, sykehus, fengsler og regjeringskontorer er påført store skader.

Talsmenn for næringslivet frykter omfattende matmangel, og ber det internasjonale samfunn om øyeblikkelig assistanse.

- Dette er et banesår for landets økonomi, sier visepresident William Handel til Reuters. Han regner med at det kan ta 30-40 år å gjenoppbygge landet. Sjeføkonom Jorge Bueso i Honduras' tredje største bank, Banco de Occidente, sier at orkanen traff hver kvadratcentimeter av honduransk område.

De fattigste

Innbyggerne i Honduras og Nicaragua, sistnevnte med et befolkningstall på 4,3 millioner, har en årsinntekt på snaut 4500 kroner, noe som gjør dem til de fattigste i regionen, bare «slått» av Haiti.

Begge lands økonomier har de siste årene omsider begynte å vise tegn til vekst, etter å ha blitt rammet av gjeldskrisen på 1980-tallet og tiår med militærregimer og regelrett borgerkrig. Men regningen fra «Mitch», en av de kraftigste orkanene i Karibien noensinne, kan vise seg å overstige de 1,8 milliarder dollar som er Nicaraguas BNP.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling