DÅRLIG TID: Dagbladet får bekreftet at kretsen rundt Hareide iherdig forsøker å få snudd blå mandater i deres favør. Lykkes de ikke, er Hareide i praksis ferdig som partileder før klokka 1830 i dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DÅRLIG TID: Dagbladet får bekreftet at kretsen rundt Hareide iherdig forsøker å få snudd blå mandater i deres favør. Lykkes de ikke, er Hareide i praksis ferdig som partileder før klokka 1830 i dag. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Klokka tikker: Desperat kamp i Hareides indre sirkel for å snu fem delegater

Tiden tikker fort for Hareide. Innen klokka 18.30 må fem delegater ha byttet side.

GARDERMOEN (Dagbladet): Det pågår nå en desperat kamp for å snu blå delegater under KrFs landsmøte.

Det får Dagbladet bekreftet av sentrale kilder tett på Hareide.

De presiserer også at klokken tikker fort for partilederen nå. Landsmøtet skal etter planen rundes av klokka 18.30 i kveld.

Kampen i kulissene foregår mens debatten raser inne i landsmøtesalen. Her tar røde og blå delegater ordet for å tale sin sak. Håpet fra folkene rundt Hareide er at den hemmelige voteringen, som ble vedtatt med knapp margin, og Hareides varslede avgang ved eventuelt tap, skal vippe blå mandater i rød retning.

I går kveld var stilling 99 blå mot 90 røde delegater. Det betyr at Hareide må snu fem blå i rød retning for å sikre seg seier i dag. Gjør han det, går landet mot en ny regjering innen kort tid.

Abort

Dagbladets kilder sier folk tett på Hareide nå forsøker å kontakte KrF-delegater som man håper kan vendes i rød retning. Man vil her argumentere for at Hareides veivalg mot venstre er det beste for å vinne flere velgere og bygge KrF opp mot gamle høyder på meningsmålingene.

Det blir også argumentert med at KrF ikke har råd til å miste Hareide som partileder, samt at forskjellene mellom venstresida og høyresida ikke er stor i verdispørsmålene mange KrF-ere er opptatt av.

Hareide brukte selv mye tid under sin tale på å vise at KrF kan hente støtte i den omstridte abortsaken hos Ap og Sp. Han viste til at venstresida har vært samarbeidsvillige i disse sakene, og Dagbladet erfarer at dette er noe som blir gjort tydelig for delegatene Hareides folk nå forsøker å snu.

Kilder i Rogland KrF opplyser til Dagbladet at det er utenkelig at noen av deres 16 blå mandater kan snus. De samme signalene kommer fra Sogn og Fjordane KrF.

KRFS VEIVALG: Kristelig folkeparti står overfor et dramatisk veivalg, når de nå skal bestemme hvilken retning partiet skal ta videre. Skal de felle Erna Solberg som statsminister, eller må Knut Arild Hareide gå av som partileder? Video: Dagbladet, NTB Scanpix. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

KrF-kvinner forblir blå

Åse Wisløff Nilssen i KrF Kvinner sier det er uaktuelt for henne å snu. Hun kommer til å stemme for å gå i regjering med Erna Solberg.

- Det at Hareide sier han vil gå av endrer ingenting for min del, sier hun til Dagbladet.

Også en sentral fylkesleder Dagbladet snakker med avviser at noen blå delegater i hans fylkeslag vil snu og stemme rødt for å beholde Hareide som partileder.

Ingunn Karijord fra Møre og Romsdal KrF sier hun ikke vil snu på flisa og stemme på rødt alternativ.

- Nei, jeg må holde fast ved det jeg har sagt jeg skal stemme, sier hun.

Dagbladet er likevel kjent med at flere av de gule delegatene i KrF Kvinner kan tenkes å snu i rød favør dersom Grøvans alternativ om å bli i opposisjon faller i første voteringsrunde.