Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klokka tikker for Iran

Forhandlingene med EU mislyktes. Innen mandag må Iran rette seg etter IAEA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): EU tok initiativet til et møte med Iran tre dager før det avgjørende møtet i IAEA. Det internasjonale atomenergibyrået krever at Iran stanser anriking av uran og åpner for internasjonale inspeksjoner.

Hvis ikke vil Iran bli klaget inn for sikkerhetsrådet i FN.

Russisk kompromiss

Men EU klarte ikke å få Iran med på avtalen, og møtet endte etter to timer.

- Dessverre klarte vi ikke å bli enige, sier Frankrikes utenriksminister Philippe Douste-Blazy til AP.

EU krever full stans av anriking, som vil gjøre Iran istand til å lage atomvåpen.

Russland har lansert et kompromiss, der Iran kan fortsette med anriking, men at det skal skje på russisk jord og med full åpenhet for internasjonale inspektører.

Utenriksminister Sergey Lavrov tror fortsatt at en avtale er mulig før mandag.

ENERGI: En av Irans atomkraftverk, i Busherhr, sør for hovedstaden Teheran. Iran hevder all aktivitet her bare skal brukes til fredelig produksjon av energi til sivilt formål. Foto: Scanpix/AP
ENERGI: En av Irans atomkraftverk, i Busherhr, sør for hovedstaden Teheran. Iran hevder all aktivitet her bare skal brukes til fredelig produksjon av energi til sivilt formål. Foto: Scanpix/AP Vis mer

- Det er alltid mulig å komme til enighet, sier Russlands minister.

Iranske myndigheter har vært i Moskva i flere dager og ført forhandlinger med russerne. Men har altså ikke oppnådd noen bindende avtale.

Frykter våpen

Både EU og USA støtter Russlands forslag. Iran stanset anrikingen en periode, mens forhandlingene pågikk. Men de startet opp igjen i februar.

Iranske myndigheter insisterer på at de driver med anriking for å produserer energi til sivilt bruk. Men stadig flere land frykter at det ikke er sant og mener Iran utvikler atomvåpen.

NEKTER STANS: Irans president Mahmoud Ahmadinejad avviser at han produserer atomvåpen og vil fortsette med anriking av uran.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!