Klokkas tidligere eier skaper bråk

Adolf Hitlers klokke ble nylig solgt på auksjon for millionbeløp. Det skaper sterke reaksjoner.

KONTROVERSIELL: Dette armbåndsuret som skal ha tilhørt Hitler, gikk nylig under hammeren. Foto: Alexander Historical Autions
KONTROVERSIELL: Dette armbåndsuret som skal ha tilhørt Hitler, gikk nylig under hammeren. Foto: Alexander Historical Autions Vis mer
Publisert

Ei klokke som antas å ha tilhørt Adolf Hitler, ble solgt på en auksjon i USA. Vinnerbudet var på 1,1 millioner dollar, som tilsvarer nærmere ti millioner kroner.

Ifølge The Independent er det snakk om et Andreas Huber armbåndsur. Den skal mest sannsynlig ha blitt gitt i bursdagsgave til Hitler i 1933 i forbindelse med hans 44-årsdag.

Klokka har inngravert et nazisymbol, omgitt av flere tallkoder.

Tatt som suvenir

Avisa skriver at tallene symboliserer tre ulike datoer: Hitlers bursdag, dagen han ble leder av det tyske nazipartiet, og dagen partiet vant valget i mars 1933.

DEKOR: Tallene på armbåndsuret har hver sin betydning, alle relatert til Adolf Hitler selv. Foto: Alexander Historical Auctions
DEKOR: Tallene på armbåndsuret har hver sin betydning, alle relatert til Adolf Hitler selv. Foto: Alexander Historical Auctions Vis mer

Klokka skal ha blitt tatt som en suvenir da franske soldater i 1945 stormet Hitlers landsted Berghof i åsene ved Bayern.

The Independent skriver at klokka har blitt solgt flere ganger siden den gang. Det var Alexander Historical Auctions i Maryland som sto for det siste salget.

- Støtter nazistpartiet

Rabbi Menachem Margolin er styreleder for European Jewish Association (EJA). I et brev som ble offentliggjort etter auksjonen, retter han skarp kritikk mot auksjonshuset.

- Denne auksjonen gjør to ting: Den støtter de som idealiserer hva nazistpartiet sto for. I tillegg legger den til rette for at kjøperen kan skryte av en vare som tilhørte en drapsmann.

Brevet er signert 34 jødiske ledere som alle ønsker at salget skal avblåses.

SPEKTAKULÆRT: Imperial War Museums lanserer nå en ny bok med fargefotografier fra andre verdenskrig. Mange av dem er publisert for første gang på 70 år. Video/Foto: CNN, NTB Scanpix Vis mer

Alexander Historical Auctions tar avstand fra kritikken.

- Uavhengig om det er snakk om god eller dårlig historie, må den bevares, sier visepresident Mindy Greenstein til Deutsche Welle.

- Hvis vi ødelegger historien vil det ikke finnes bevis for at det har skjedd, legger hun til.

Høyere verdi

Til tross for at klokka ble solgt for en god slump penger, hadde Alexander Historical Auctions forventet en enda høyere salgspris.

Ifølge auksjonshusets egen nettside, satt de klokkas verdi til å ligge et sted mellom 20 og 40 millioner kroner.

Alexander Historical Auctions har også solgt andre gjenstander som skal ha tilhørt den tidligere nazilederen.

Blant annet det siste brevet Hitler skrev til den tyske befolkningen og malerier han har lagd.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer