KLOK AVGJØRELSE: - Løsningen man nå har funnet, er en klok og god løsning, sa Jens Stoltenberg da han ble i Stortingets spørretime onsdag. Foto: JOHN T. PEDERSEN
KLOK AVGJØRELSE: - Løsningen man nå har funnet, er en klok og god løsning, sa Jens Stoltenberg da han ble i Stortingets spørretime onsdag. Foto: JOHN T. PEDERSENVis mer

- Klokt at kronprinsen er ute

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener det er klokt at kronprins Haakon likevel ikke blir med i Trond Giskes næringslivsutvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener det er klokt at kronprins Haakon likevel ikke blir med i Trond Giskes næringslivsutvalg.


- Løsningen man nå har funnet, er en klok og god løsning, sa Stoltenberg da han ble i Stortingets spørretime onsdag.

Frps Harald T. Nesvik ville vite om Stoltenberg selv var orientert om utnevnelsen allerede i januar, men dette svarte ikke statsministeren på.

- Det er lang tradisjon for å ikke redegjøre for intern saksbehandling i regjeringen, sa Stoltenberg.

Næringsminister Trond Giske (Ap) ba kronprins Haakon delta i et næringslivsutvalg som skal «dele erfaringer og kunnskap om ulike utviklingstrekk for norsk næringsliv og næringsstruktur i et internasjonalt perspektiv.»

Utnevnelsen ble kraftig kritisert fra flere hold, og som følge av dette valgte kronprinsen å trekke seg.- Må beklage

KrF mener kongehuset fortjener en offentlig beklagelse etter bråket rundt kronprins Haakon og næringslivsutvalget til Trond Giske (Ap).


UTNEVNTE: Næringsminister Trond Giske (Ap) ba kronprins Haakon delta i et næringslivsutvalg som skal «dele erfaringer og kunnskap om ulike utviklingstrekk for norsk næringsliv og næringsstruktur i et internasjonalt perspektiv.» Foto: HÅKON EIKESDAL
UTNEVNTE: Næringsminister Trond Giske (Ap) ba kronprins Haakon delta i et næringslivsutvalg som skal «dele erfaringer og kunnskap om ulike utviklingstrekk for norsk næringsliv og næringsstruktur i et internasjonalt perspektiv.» Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

- Næringsministeren satte kongehuset i en veldig krevende posisjon ved å be om kronprinsens deltakelse. Slike henvendelser er vanskelige å si nei til, sier KrF-representant Knut Arild Hareide til NTB.

- Statsministeren må nå ta ansvar og gi kongehuset og kronprinsen en beklagelse. Det er det ryddigste, sier han. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ville onsdag ikke svare på kravet om en offentlig beklagelse, men understreket at han hadde en «god samtale» med kronprinsen på tirsdag.- Pinlig berørt

KrFs Knut Arild Hareide, som til daglig er leder av Stortingets transportkomité, mener Stoltenberg i stortingssalen framsto som pinlig berørt på vegne av sin næringsminister.


- Jeg velger å tro på statsministeren når han sier at det var Giske selv som fattet beslutningen om å invitere kronprinsen til utvalget. Men en regjerings beslutning er en regjerings beslutning, og statsministeren har det endelige ansvaret, sier Hareide. Han medgir at det tidvis kan være en vanskelig balansegang for de kongelige å finne ut hva de kan og ikke kan engasjere seg i.

- Men her er det snakk om konstitusjonell ABC. Det er Trond Giske som sitter i Kongens råd, ikke kongehuset som sitter i Giskes råd, sier Hareide. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) avviser at saken er pinlig for regjeringen, slik KrF-politikeren antyder.

- Men det er ikke bra at det skapes usikkerhet og strid om kongehusets rolle. Derfor er det en god løsning man nå har kommet fram til, sier han. (NTB)

TRAKK SEG: Kronprins Haakon trakk seg etter at utnevnelsen ble kritisert. Foto: DAGBLADET
TRAKK SEG: Kronprins Haakon trakk seg etter at utnevnelsen ble kritisert. Foto: DAGBLADET Vis mer