Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klokt grep av Kofi Annan

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs generalsekretær Kofi Annan har sikret seg Bill Clinton som FNs spesialutsending for gjenoppbyggingen etter tsunamikatastrofen i Asia. USAs tidligere president er ansett som så dynamisk, energisk og fokusert at han med sin politiske kløkt også kan bidra til å løse de fastlåste konfliktene mellom separatister og regjeringene i Sri Lanka og i den indonesiske Aceh-provinsen. Noen offisiell fredsmeklerrolle har han derimot ikke fått. Men Annan har klart å kombinere Clintons ønske om humanistisk profilering og FNs ønske om en høyprofilert organisering av hjelpearbeidet.

Bill Clinton kommer til å bistå FNs visegeneralsekretær Jan Egeland. Den samme Egeland fornærmet Bush-administrasjonen på det groveste da han rett etter tsunamikatastrofen kalte de rike nasjonene gjerrige. Pengesummene som kom inn, var ikke noe å skryte av. Men president Bush flerdoblet innsatsen og utnevnte sin far og det tidligere hatobjektet Bill Clinton til ledere for en nasjonal innsamling av penger til flomofrene. Den siste måneden har Bush senior og Clinton krysset USA for å bygge opp et flomfond. I løpet av februar skal de to besøke katastroferegionen. Først i mars takker Clinton ja til FN-jobben og legger fram sine planer. Og Clintons nye rolle vil sikkert gi senator Hillary Clintons fiender i Kongressen nytt skyts.

Kofi Annan har hentet Clinton inn utenfor FNs vanlige rangordning for å vise at FN er i ledelsen av gjenoppbyggingen. Dynamikken dette vil medføre, kan nettopp være noe av den fornyelse FN trenger, ikke minst i påvente av Volcker-rapporten som tar for seg påstått FN-korrupsjon. Rykter har gått om at Clinton drømmer om å bli FNs generalsekretær etter Kofi Annan, men skikk og bruk taler mot å ha generalsekretærer fra de mektigste landene i FN. Det må særlig gjelde verdens eneste supermakt, som også har et anstrengt forhold til verdensorganisasjonen. Nå har Clinton fått sjansen til å utfordre sine egne og til å kombinere sine humanistiske og politiske evner i et katastrofeområde. Dessuten sørger han for at verdens oppmerksomhet ikke blir borte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media