REAGERER: Advokat Sigurd Klomsæt anmelder Tilsynsrådet for advokatvirksomhet og Advokatbevillingsnemnden for brudd på arkivloven som skal sikre offentlig innsyn. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
REAGERER: Advokat Sigurd Klomsæt anmelder Tilsynsrådet for advokatvirksomhet og Advokatbevillingsnemnden for brudd på arkivloven som skal sikre offentlig innsyn. Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer

Klomsæt anmelder Tilsynsrådet for brudd på arkivloven

- Har selv bestemt at de ikke skal følge arkivloven, mener advokaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Sigurd Klomsæt anmelder Tilsynsrådet for advokatvirksomhet og Advokatbevillingsnemnden for brudd på arkivloven som skal sikre offentlig innsyn.

Anmeldelsen kommer kort tid før Oslo tingrett i slutten av februar skal ta stilling til hvorvidt Klomsæt skal betale et forelegg på 20.000 kroner for å ha lekket dokumenter til pressen da han var bistandsadvokat i 22. juli-saken. Klomsæt gjorde det fra første stund klart at han ikke godtar forelegget som Asker og Bærum politidistrikt ila ham.

Fra før er han blitt fratatt advokatbevillingen på grunn av lekkasjesaken. Han har ikke fått medhold i klager på avgjørelsen.

Anmeldelsen som ble kjent mandag har sammenheng med det Klomsæt mener handler om manglende mulighet for kontroll av arbeidet i de offentlige organene Tilsynsrådet for advokatvirksomhet og Advokatbevillingsnemnden.

- Tilsynsrådet for Advokatvirksomhet og Advokatbevillingsnemnden har selv bestemt at de ikke skal følge arkivloven, sier Klomsæt.

Han har derfor valgt å anmelde saken til politiet for brudd på arkivloven.

- Dette gjelder forhold som har stor samfunnsmessig betydning. Dette fordi journal og arkiv er den eneste mulighet offentligheten, herunder pressen, har til å føre kontroll med et offentlig organ. På et individuelt nivå er arkiv- og journalplikten en viktig rettssikkerhetsgaranti, sier Klomsæt.

(NTB)