Klomsæt frikjent for 22. juli-lekkasjer

Oslo tingrett slakter både politiets etterforskning av bistandsadvokaten og politiets datasikkerhet.

FRIKJENT: Sigurd Klomsæt har hele tiden fastholdt at det ikke var han som sto bak lekkasjer i 22. juli-saken, og fikk i dag medhold i Oslo tingrett.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FRIKJENT: Sigurd Klomsæt har hele tiden fastholdt at det ikke var han som sto bak lekkasjer i 22. juli-saken, og fikk i dag medhold i Oslo tingrett. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Advokat Sigurd Klomsæt ble i Oslo tingrett i ettermiddag frifunnet i saken der han var tiltalt for grov uforstand i tjenesten.

Retten slår fast at det ikke er bevist at Klomsæt  sto bak lekkasjer av etterforskningsdokumenter til flere medier, slik politiet hevder.

Samtidig blir lekkasje-etterforskningen fullstendig slaktet av tingrettsdommer Hans Bloch-Hoell.

«Alt i alt synes politiet å ha trodd så intenst på at de hadde rett i sin egen oppfatning av fakta, at det i denne saken kan virke som om oppfatningen mer er basert på det som tidvis må kunne betegnes som "troens skråsikkerhet" og ikke som et resultat av objektiv innhenting av og aktiv søking etter bevismidler uaktet om disse var i disfavør eller favør av mistenkte Klomsæt. Billedlig talt kan det synes som om denne sterke tro kan ha kastet skygger over og svekket viljen til en mer faktabasert, nøktern, uavhengig og rask innhenting av beviser i saken. Dette er uheldig og heller ikke i samsvar med lovens intensjon», skriver han i dommen.

Retten viser blant annet til at Asker og Bærum politidistrikt (som settepolitidistrikt) «la til grunn alt som ble meddelt fra aktuelle tjenestemenn i Oslo politidistrikt uten å ettergå om opplysningene rent faktisk var riktige».

Dommen peker også på at påtalemyndigheten iherdig har motsatt seg sakkyndig undersøkelse av speilkopien av harddisken fra politi-PCen som ble brukt til å legge lekkasjefellen.

«Politiet har vært uvillige til og/eller prioritert ned, utsatt og helt unnlatt å følge opp krav om etterforskningsskritt som kunne hatt betydning for skyldspørsmålet i saken mot Klomsæt når etterforskningskrittene kunne tale i hans favør», heter det i dommen.

Politiet får også kritikk for å ikke ha funnet selve hendelsesforløpet.

«Det er uklart hvordan aktoratet mener lekkasjen faktisk har skjedd i saken. Måten lekkasjen har skjedd på er helt vesentlig, ikke bare for tiltaltes mulighet for eventuelt å kunne imøtegå anførslene, men også for rettens vurdering av hva som skal ha skjedd«, skriver retetn.

Retten mener også at det er uklart både hvilket dataprogram politiet brukte for å lage vannmerkene som lå på de omtalte bildene i mediene, og om den aktuelle politioverbetjentens PC for eksempel kan ha blitt hacket via trådløst nett.

«Politiets datasikkerhet har vært for dårlig og opplysninger om sikkerheten har vært mangelfull», heter det i dommen.

- Det er en riktig dom. Jeg er glad og lettet. Det har vært ett års helvete. Endelig er det noen som har lagt de faktiske forhold til grunn, sier Klomsæt til Aftenposten.no.

Klomsæt har hele tiden fastholdt at det ikke var ham som sto bak lekkasjene.

Det er ikke kjent om påtalemyndigheten vil anke avgjørelsen.

Dagbladet.no kommer med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer