Klomsæt kastet ut av terrorsaken

Oslo tingrett har besluttet at Sigurd Klomsæt ikke skal få fortsette som bistandsadvokat i terrorsaken lenger.

FÅR IKKE FORTSETTE: Advokat Sigurd Klomsæt får ikke fortsette som bistandsadvokat i terrorsaken, besluttet Oslo tingrett i dag. Foto: Berit Roald / Scanpix
FÅR IKKE FORTSETTE: Advokat Sigurd Klomsæt får ikke fortsette som bistandsadvokat i terrorsaken, besluttet Oslo tingrett i dag. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo tingrett besluttet i dag at advokat Sigurd Klomsæt fjernes som bistandsadvokat i terrorsaken. Det er dommer Finn Haugen som nå redegjør for dette i Oslo tingrett.

Haugen opplyser at Klomsæt var i retten i Arendal den dagen, og at han har forklart at han ankom Oslo sammen med en annen advokat klokka 17. Han hadde da ikke sett noe av materialet som ble levert ut fra politiet - og Klomsæts bærbare PC hadde ikke vært påslått den dagen.

Hans mobiltelefon hadde ikke e-post- eller internettfunksjon, har Klomsæt opplyst retten, og advokaten har nektet for å ha levert ut materialet.

Mot klientens vilje Retten mener ikke at det er Klomsæt personlig som skal ha gitt ut materialet, men en person tilknyttet hans kontor i overenstemmelse med Klomsæt.

- For retten er det ikke nødvendig å finne ut hvilken konkret person som har utført handlingene. Klomsæt er uansett den ansvarlige, sier dommer Finn Haugen.

- Klienten har gjort det klart at de ønsker at han skal fortsette, og at de stoler på ham og vil benytte ham uansett. Dette er et tungt argument, men ikke det eneste argumentet. Retten skal foreta en bredere vurdering, der hensynet til andre parter i straffesaken er så tungtveiende, sier Haugen.

Elektroniske spor Retten har lagt til grunn at det i hver av CDene som ble levert ut til bistandsadvokatene den aktuelle fredagen var lagt inn elektroniske spor.

Hver bistandsadvokat fikk hver sin forseglet konvolutt med CD. Politiet fikk en fullmakt fra Klomsæt, der han ga sin sekretær og kone rett til å hente CDen, noe hun gjorde litt før klokka 14.

Passordet til CDen ble sendt ut etter at bistandsadvokaten bekreftet at CDen var mottatt.

En klient Retten mener bilder som lå på den aktuelle CDen ble publisert i flere medier den aktuelle ettermiddagen. Klomsæt har bistått en overlevende fra Utøya 22. juli, noe som nå opphører. Politiet har opplyst retten at CDen kan kopieres, og at det vil ta omkring to minutter å overføre det aktuelle innholdet til en minnepinne, ifølge dommer Haugen.

Advokaten har status som mistenkt, og Asker og Bærum politidistrikt etterforsker nå om han i så fall har begått noe straffbart hvis han har lekket.

Oslo-politiet er også under lekkasjeetterforskning av Spesialenheten for politisaker, for lekkasjer av etterforskningsmateriale.

- Retten utelukker ikke at det også har forekommet politilekkasjer, for eksempel relatert til rekonstruksjonen på Utøya, sier dommer Finn Haugen.

MÅ FINNE NY ADVOKAT: Tingrettsdommer Finn Haugen trakk i dag tilbake oppnevningen til Sigurd Klomsæt. Klienten hans, en 16-årig Utøya-overlevende, kan anke avgjørelsen til lagmannsretten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
MÅ FINNE NY ADVOKAT: Tingrettsdommer Finn Haugen trakk i dag tilbake oppnevningen til Sigurd Klomsæt. Klienten hans, en 16-årig Utøya-overlevende, kan anke avgjørelsen til lagmannsretten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer