Klomsæt og Oslo-politiet i strupene på hverandre - igjen

Oslo-politiet frykter nye lekkasjer hvis Sigurd Klomsæt blir bistandsadvokat i Scandinavian Star-saken.

OSLO, Norge / Norway 20120302. Advokat Sigurd Klomsæt pakker sammen i Høyesterett onsdag, der han tok opp saken igjen til Viggo Kristiansen, som i 2001 ble dømt til 21 år fengsel og 10 års sikring for drap på to små jenter i Baneheia.
Foto: Berit Roald / Scanpix
OSLO, Norge / Norway 20120302. Advokat Sigurd Klomsæt pakker sammen i Høyesterett onsdag, der han tok opp saken igjen til Viggo Kristiansen, som i 2001 ble dømt til 21 år fengsel og 10 års sikring for drap på to små jenter i Baneheia. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Klomsæt har begjært seg oppnevnt som bistandsadvokat for totalt 11 pårørende etter brannkatastrofen på «Scandinavian Star».

Advokaten sendte begjæringen i november i fjor etter at han også hadde blitt engasjert av Stiftelsen etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star.

Dette fikk Oslo-politiet til å reagere. Årsaken er den tidligere striden mellom Klomsæt og politidistriktet etter lekkasjene i forbindelse med etterforskningen av 22. juli-terroren.

- Ikke tillit I februar i fjor ble Klomsæt dømt i lagmannsretten for grov uforstand i tjenesten som bistandsadvokat, fordi han angivelig hadde lekket politidokumenter til media om etterforskningen av 22. juli-drapene på Utøya.

Da Oslo tingrett mottok begjæringen om å bli oppnevnt som bistandsadvokat i Scandinavian Star-saken, ba den om en uttalelse fra Oslo-politiet.

Politiadvokat Bergljot Skaarer, som er ansvarlig jurist for saken, gjorde det klart at Klomsæt ikke har den nødvendige tilliten i en sak av denne størrelse og betydning.

Det viser hans adferd som er belyst i dommen avsagt i februar i fjor og så kort tid etter denne dommen, har han ikke den nødvendige tillit, mener politiadvokaten.

Synspunktene er gjengitt i Oslo tingretts kjennelse.

Politiet har såkalt klausulert dokumentene i «Scandinavian Star»-saken for å hindre innsyn og lekkasjer. De begrunner det med sterke personvernhensyn og for å unngå å skade etterforskningen, noe som tilsier at Klomsæt ikke bør få håndtere saksdokumentene, mener politiet.

Politiet fikk medhold Advokaten viser til lovverket som sier at en person fritt kan velge forsvarer og bistandsadvokat. Men rett før jul fikk han nedslående melding fra Oslo tingrett, som ga politiet fullt medhold.

Retten tviler ikke på at Klomsæt vil gjøre en jobb klientene blir fornøyd med, men finner det utilrådelig å oppnevne han med henblikk på handlemåten i 22. juli-saken.

Dommeren peker på at brannkatastrofen er spesiell både i alvor og omfang og har ikke tillit til at Klomsæt vil bevare taushet og fortrolighet om opplysningene han får tilgang til, står det i kjennelsen.

Anket Klomsæt anket straks saken inn til Borgarting lagmannsrett, som i forrige uke ga han fullt medhold. Advokaten fikk tilbake bevillingen sin i fjor høst uten noen forbehold.

- Om advokat Klomsæt skal nektes å utføre sitt yrke på ordinær måte — selv i en sak som «Scandinavian Star»-ulykken — framstår dette som en form for dobbeltstraff og et yrkesforbud, skriver dommerne i kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett.

De peker på at dersom advokaten bryter denne tilliten igjen, vil han kunne miste advokatbevillingen for alltid.

- Lagmannsretten må kunne legge til grunn at han ikke vil misbruke sin stilling som bistandsadvokat, heter det i kjennelsen.

Dommerne gir dessuten tingretten en korreks. De mener tingrettsdommeren brukte feil lovparagraf for å nekte oppnevning av Klomsæt.

Lagmannsretten sendte saken tilbake til Oslo tingrett — og til uka blir høyst sannsynlig Klomsæt oppnevnt som bistandsadvokat.

Advokat Klomsæt ønsker ikke å kommentere saken. Politiadvokat Bergljot Skaarer har ikke vært tilgjengelig for kommentar i helga.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer