Klomsæts klient må finne ny bistandsadvokat

Borgarting lagmannsrett står fast på at Sigurd Klomsæt ikke får fortsette som bistandsadvokat i terrorsaken.

FÅR IKKE FORTSETTE. Borgarting lagmannsrett står fast på at advokat Sigurd Klomsæt ikke får være bistandsadvokat i terrorsaken. Foto: Berit Roald / Scanpix
FÅR IKKE FORTSETTE. Borgarting lagmannsrett står fast på at advokat Sigurd Klomsæt ikke får være bistandsadvokat i terrorsaken. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var Klomsæts klient ved sine verger som anket beslutningen fra Oslo tingrett om å trekke tilbake oppnevningen av Klomsæt som bistandsadvokat. Årsaken var at politiet hadde sporet presselekkasjer fra etterforskningsmaterialet til dokumenter som bare advokaten hadde fått.

- Lagmannsretten er ikke i tvil om at de aktuelle lekkasjene stammer fra advokat Klomsæts kontor, står det i kjennelsen fra lagmannsretten.

Ingen feilvurdering Det var særlig nye bilder av Anders Behring Breivik fotografert på Utøya om kvelden etter massakren 22. juli som vakte oppsikt og som politiet på forhånd hadde utstyrt med unike opplysninger som bare Klomsæts versjon hadde. Retten viser til hensynet til etterlatte og til at etterforskningen er blitt skadelidende som følge av lekkasjene.

Lagmannsretten peker også på at lekkasjene ikke er skjedd som følge av et øyeblikks feilvurdering, men at det er noe som er planlagt over tid. Domstolen mener advokaten har overtrådt advokatforskriften og Advokatforeningens retningslinjer for bistandsadvokater.

- Som tingretten peker lagmannsretten på at advokat Klomsæt, som tidligere har vært beskyldt for lekkasjer, burde være særlig oppmerksom på problemstillingen og spesielt i en sak av denne karakter, står det lenger ut i avgjørelsen.

Må finne ny De tre dommerne i lagmannsretten vurderte spesielt ønsket til Klomsæts klient som har uttrykt at han ønsker advokaten til å representere saken for ham. Den 16 år gamle sørlandsgutten er blant de overlevende fra Utøya 22. juli.

Lagmannsretten konkluderer imidlertid med at det ikke er tilrådelig at Klomsæt fortsetter som bistandsadvokat og anbefaler derfor klienten og vergene til å lete etter en ny advokat.

- Det er fremdeles fire uker til hovedforhandling i saken er berammet. Det gjelder en sak med svært mange fornærmede hvor mange bistandsadvokater er engasjert. Det skulle således ikke være vanskelig å engasjere en ny bistandsadvokat som allerede kjenner saken og som kan påta seg oppdraget, skriver dommerne i den enstemmige kjennelsen.

Etter at kjennelsen ble offentlig onsdag ettermiddag har Klomsæts klient 14 dager på å anke avgjørelsen til Høyesterett.

(NTB)

INGEN NÅDE: Det var dommer Finn Haugen som i Oslo tingrett kunngjorde at Klomsæt var ferdig som bistandsadvokat i terrorsaken. Borgarting er enige. Foto: Morten Holm /  SCANPIX
INGEN NÅDE: Det var dommer Finn Haugen som i Oslo tingrett kunngjorde at Klomsæt var ferdig som bistandsadvokat i terrorsaken. Borgarting er enige. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer