Kloner baby med Dolly-metoden

LONDON (Dagbladet): Den italienske legen Severino Antinori er klar til å klone verdens første menneske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prosjektet starter allerede til høsten, og i løpet av to år tror den kontroversielle fruktbarhetseksperten at den første klonebabyen ser dagens lys. Den lille poden vil bli en genetisk kopi av sin far.

Severino Antinori skapte stor oppmerksomhet da han for åtte år siden hjalp en 62 år gammel italiensk kvinne til å bli verdens eldste som fødte et barn.

Allerede i 1998 fortalte legen om sine svært kontroversielle kloneambisjoner. På en konferanse for forskere og journalister i Roma redegjorde han i går for at prosjektet står for dør.

Sterile menn


- Kloning kan betraktes som den siste grensen å krysse for å hjelpe menn som er sterile. Dette vil gi mulighet for ufruktbare menn til å videreføre sine gener, mener doktor Severino Antinori.

- Enkelte hevder at vi ønsker å klone verden, men dette er ikke sant. Vi snakker om vitenskap, vi ønsker ikke å skape bråk, appellerte den italienske eksperten samtidig som han manet sine vitenskapskolleger til ro og klokskap.

Med seg i teamet har Antinori den amerikanske professor i forplantningsfysiologi, Panayiotis Zavos, som nylig sluttet i sin stilling ved universitetet i Kentucky for å være med på kloneprosjektet.

Professor Zavos fortalte på konferansen i Roma at legene er blitt bombardert med henvendelser fra barnløse par som ønsker å bruke den nye teknologien til å få hjelp til å få barn.

- De kommer til oss og ber om hjelp. De sier ikke at vi handler uetisk, sa Zavos ifølge BBC til forsamlingen.

- Dolly er her, og vi er de neste, uttalte professoren. Og refererte til verden første velskapte klonede pattedyr, sauen Dolly fra Skottland.

Dolly-metoden


Metoden legene vil benytte, er den samme som skapte den berømte sauen Dolly, og som seinere er benyttet på flere dyr. Celler med DNA fra far vil bli sprøytet inn i et egg, som deretter blir implantert i moras livmor. Om svangerskapet lykkes, kommer et barn som er en kopi av sin far til verden. Doktor Antinori hevder ifølge avisa Evening Standard at han har 600 pasienter som er villige til å gjennomgå behandlingen.

Prosjektet er særdeles omstridt, på grunn av de etiske, moralske og vitenskapelige dilemmaene. Den katolske kirken fordømmer planene på det sterkeste.

- Kloning er umoralsk. Ethvert barn må bli født med sin genetiske individualitet. Ikke som en kopi, uttalte Monsignor Mauro Cozzoli fra Vatikanets bioetiske kommisjon i går.

- Det som er bra for mennesket, er ikke alltid bra for religionen, har doktor Antinori sagt tidligere i forbindelse med dette spørsmålet.