- Klonesuksess var bløff

Verdens forskere holder pusten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den sørkoreanske forskeren Hwang Woo-suk blir anklaget for å ha fabrikert resultater i sin banebrytende studie om stamceller, melder Los Angeles Times.


Hwang ble verdensberømt for å ha frambrakt de første embryoniske stamcellene som er skreddersydd for hver enkelt pasient.

- Innrømmet juks

- Hwang har overfor meg innrømmet at noen av de publiserte resultatene er forfalsket, sier Roh Sung-il, styreleder for MizMedi-sykehuset i Seoul, til den sørkoreanske TV-stasjonen KBS.

Koreanske bioteknologiaksjer stupte i dag som følge av kontroversen rundt Hwang, melder Reuters.


Nå slår Hwang tilbake og fastholder at resultatene er ekte. Imidlertid fortalte den hardt pressede forskeren et fullstappet auditorium at stamcellene i studien ikke lenger er tilgjengelige fordi de ble forurenset og døde.

Han beklaget seg overfor nasjonen og sine forskerkolleger for oppstyret rundt forskningen og lovet å bevise resultatene sine ved å frambringe nye stamceller innen to uker.

I tillegg har Hwang bedt tidsskriftet Science, som publiserte forskningsresultatene i mai, om å trekke tilbake den 11 sider lange studien, fordi den er blitt så omstridt.

GJENTOK ANKLAGEN: Styreleder ved MizMedi-sykehuset Roh Sung-il tørker tårene på dagens pressenkonferanse, der han gjentok anklagene om at Hwang Woo-suk har forfalsket forskningsresultatene sine. Foto: Scanpix
GJENTOK ANKLAGEN: Styreleder ved MizMedi-sykehuset Roh Sung-il tørker tårene på dagens pressenkonferanse, der han gjentok anklagene om at Hwang Woo-suk har forfalsket forskningsresultatene sine. Foto: Scanpix Vis mer

- Tidenes største skandale

Men Hwangs uttalelser har bare fyrt opp under usikkerheten.

- Hvis dette stemmer, kommer det til å gå inn i historien som den største skandalen i vitenskapen noensinne, sier Insoo Hyun, en bioetiker ved Case Western Reserve University i Cleveland. Hyun tilbrakte sommeren ved Hwangs laboratorium.

Stemmer anklagene, innebærer det et stort tilbakeskritt for dem som hadde håpet at Hwangs arbeid kunne helbrede pasienter med ryggmargsskader, slag og sykdommer som alzheimer, parkinson og diabetes.

Det blir også pinlig for Sør-Korea, hvor Hwang anses som en nasjonalhelt for å ha brakt landet i fronten av stamcelleforskningen.

Bruker DNA fra pasienter

Hwangs forskning har angivelig frambrakt elleve menneskeembryokloner ved å bruke DNA fra syke eller skadde pasienter.

Ifølge forskningsrapporten ble embryoene brukt til å frambringe individuelle stamcellelinjer - en prestasjon som åpner for muligheten til å skape personlig stacellebehandlig for alle.

Vitenskapsmenn fra hele verden valfartet til Hwangs laboratorium i Seoul, og den sørkoreanske regjeringen innvilget millionbeløp i støtte. Tusenvis av kvinner meldte seg som eggdonorer for å bidra til forskningen, og Hwangs stamcelleklinikk ble nedrent av håpefulle syke som ville registrere seg, i håp om å bli helbredet av forskningen.

Men i går kveld fortalte Lee Wang Jae, visedekan ved universitetet, til sørkoreanske medier at ni av de elleve cellelinjene ikke eksisterer, og at de to andre var tvilsomme.- Dette er en skammens dag, sa Lee til Korea Times.

Innlagt

Hwang har vært innlagt på sykehus på grunn av stress den siste uka, men var tilbake på jobb i dag og forsikret mediene om at navnet hans vil bli renvasket.

- Det har vært gjort alvorlige feiltrinn, men det som er sikkert, er at vi har frambrakt ei stamcelle, sa han på dagens pressekonferanse, mens en mengde støttespillere i rullestoler lyttet utenfor døra.

53 år gamle Hwang ble berømt i februar 2004, da han offentliggjorde en studie som beskrev frambringelsen av det første klonede menneskelige embryo.

Embryoet blir frambrakt ved at man presser arvestoffet ut av et menneskeegg og erstatter det med DNA fra ei voksen celle fra et annet menneske.

- KLONET HUND: Den afghanske mynden Snuppy (t.h.) er angivelig verdens første hund som er klonet ved hjelp av dr. Hwangs teknikk. Til venstre den voksne hunden som hudceller ble tatt fra for å frambringe Snuppy.
HÅPEFULLE: Rullestolbrukere demonstrerer til støtte for dr. Hwang i november etter kontroverser om de etiske aspektene ved stamcelleforskningen. Mange rullestolbrukere håper at stamcelleforskningen kan hjelpe dem til å gå igjen.
HARDT PRESSET: Hwang Woo-suk forsvarer seg på dagens pressekonferanse på Seoul-universitetet.
NASJONALHELT: T-banepassasjerer i Seoul følger konsentrert med mens dagens pressekonferanse blir direkteoverført på TV.
KLONETEKNIKK: En forsker ved Seoul-universitet prøver å sprøyte ei somatisk celle (på bildet) inn i ei storfeeggcelle som er blitt tømt for arvestoff.