Klonet 11 pasienter

Sørkoreanske forskere dyrket fram nye stamceller til 11 alvorlig syke pasienter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Sør-Koreanske forskere har klart å dyrke fra stamceller klonet fra 11 individer. Forskerne har ikke klonet menneskeceller fram til en baby, i stedet har de dyrket fram stamceller i prøverør.

Stamceller er celler som har evnen til å produsere alle typer nye celler i kroppen, og forskerne ønsker å prøve å bruke stamcellenes egenskaper og muligheter til å helbrede pasienter med blant annet ryggmargsskader, diabetes og parkinson.

Aborterte fostre er vanligvis kilden til stamceller, men problemet med dette er at genmaterialet ofte ikke har genetisk match med pasientene de skal helbrede, noe som kan føre til at immunsystemet avviser stamcellene og det nye vevet.

Ved å dyrke stamceller fra pasientene selv, kan legene være garantert å ha stamceller som matcher genetisk med pasienten.

Vestlige forskere er meget imponert over framgangen.

- Jeg trodde ikke de ville komme til dette nivået før om flere tiår, og ihvertfall ikke i år, sier dr. Gerald Schatten ved Universitetet i Pittsburgh.

- Denne forskningsrapporten vi ha sprengkraft. Argumentet om at dette ikke fungerer på mennesker vil ikke langer være gyldig, sier stamcelleforsker dr. Rudolph Jaenisch ved Whitehead Institue for Biomedical Research, til AP.

- Utrolig potensial

FORSKEREN: professor Hwang Woo-suk ved Seoul nasjonale universitet i Sørkorea har ledet arbeidet med kloning av stamceller. Foto: REUTERS
FORSKEREN: professor Hwang Woo-suk ved Seoul nasjonale universitet i Sørkorea har ledet arbeidet med kloning av stamceller. Foto: REUTERS Vis mer

- Terapeutisk kloning har et utrolig helbredende potensiale, men vi må åpne mange dører før vi kan begynne med tester på mennesker, sier Hwang Woo-suk ved Seoul nasjonale universitet, til nyhetsbyrået AP.

De samme forskerne var i fjor de første til å klone et menneskelig foster. Nå har de forbedret effektiviteten på klone-prosessen betraktelig, noe som kan bidra til å gjøre kloning til et praktisk gjennomførbart alternativ.

Fjorårets klonede stamceller var fra en frisk kvinne.

Denne gangen har vitenskapsmennene skapt stamceller som matchet 11 pasienter gentisk. Blant disse 11 pasientene var det både menn og kvinner, de var fra 2 til 56 år gamle, og de led av ryggmargsskader, diabetes eller genetiske immunsykdommer.

I fjor brukte forskerne 242 donerte menneskelige egg for å dyrke en mengde stamceller. i år trengtes bare 17 egg for å få en mengde, og kun 14 hvis donoren var en ung kvinne.

Likevel vil det gå år før stamcellene kan brukes i faktisk behandling av pasienter.

Forsker friere i Sør-Korea

De Sør-Koreanske forskerne er ikke begrenset av vestens moralske harme over at man forsker på stamceller.

Fordi fostrene må ødelegges når de er få dager gamle, vil mange konservative kristne forby forskningen. I USA forbød president George W. Bush nasjonal forskning på stamceller, men representantenes hus vil vurdere dette forbudet på nytt om kort tid.

I Norge er det lov å forske på stamceller hentet fra voksne individer eller fra aborterte fostre. Det er ikke lov å forske på stamceller som har blitt til gjennom kloning, eller fra befruktede egg som har blitt til overs fra forsøk på kunstig befruktning. Dette ble nedfelt av Stortinget i den nye bioteknologiloven i 2003.

Begrensningene i forskningen frustrerer amerikanske forskere, som opplever at etikken hindre dem i å gjøre medisinske fremskritt som kan komme folk til gode.

Forskerne i Seoul hentet inn menneskeegg som ble donert fra 18 kvinnelige frivillige. I eggene ble det plassert DNA fra hudcellene til de 11 pasientene.

Celledeling ble startet kjemisk, og 31 fostre begynte å vokse. Fra disse høstet forskerne 11 stamcellelinjer.

Universitet i Bergen har laget en animasjon for å forklare hvordan man kloner

FROSSET: Stamceller kan lagres i flytende nitrogen.
STAMCELLER: Sli ser stamceller ut sett gjennom mikroskopet.