Klonet menneske-celler

Britiske forskere er kommet til et gjennombrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gruppe fra Newcastle University sier de har lykkes i å klone et menneskelige fosterceller. Det er første gang dette skjer i Storbritannia, skriver BBC.

Gruppen tok ut egg fra elleve kvinner, fjernet det genetiske materialet i dem og erstattet det med DNA fra foster-stamceller.

Fire av de elleve kloningene overlevde. Tre av dem i tre dager, og en av dem i fem dager.

Den kritiske suksessfaktoren viste seg å være hvor raskt operasjonen ble utført. Ingen fostre som det tok over en time å manipulere, overlevde, og fosteret som levde lengst, ble klonet i løpet av et kvarter.

Til medisinsk bruk

I 2001 ble det i Storbritannia innført forbud mot reproduktiv kloning, altså en innplanting av DNA i et foster med den hensikt å lage en kopi av DNA-donoren. Det er denne loven som gjør det forbudt å klone mennesker.

Det forskerne i Newcastle nå jobber mot, er å dyrke fram stamceller som kan brukes til behandling av sykdommer. Stamceller har evnen til å tilpasse seg alle celletyper, og kan derfor brukes til å erstatte skadde celler.

- Men det er tale om mange år før vi kan få en cellebasert behandling av pasienter, sier en av forskerne bak kloningen i Newcastle, Alison Murdoch.

Kloningen av sauen «Dolly» i 1996 førte med seg flere store debatter om etiske spørsmål i forhold til genteknologi og embryoteknologi. Dolly-saken har også gjort at mange har stilt spørsmål ved hvilke farer og bieffekter kloning kan gi. Dolly hadde mange «feil» og sykdommer. Hun fikk blant annet aldringsprosessen fremskyndet og var plaget av gikt. I 2003 ble hun avlivet på grunn av en alvorlig lungesykdom.

FOSTER: Dette mikroskopbildet viser et klonet foster som Sør-Koreanske forskere dyrket frem i fjor. Nå har britiske forskere klart det samme.
DOLLY: Sauen Dolly, verdens første klonede pattedyr, førte med seg en voldsom debatt da hun kom til verden. Kinesiske forskere, derimot, klonet en fisk for over 40 år siden.