Klørne ute for gaupejakta

Ordkrigen omkring årets rekordstore gaupejakt raser videre - før jakta har begynt. Foreningen Våre Rovdyr beskyldes for usannheter og irettesettes nå kraftig av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Gaupekrigen raser. Det gjør også Norges Jeger- og Fiskerforbund - mot Viggo Ree og Foreningen Våre Rovdyr (FVR). Foreningen har klaget gaupejakta, som starter søndag, inn for Bern-konvensjonen. Bern-konvensjonens bestemmelser om fredede og truede dyrearter krever at alle fylker utfører systematiske registreringer av bestanden før man tillater en viss årlig avskyting.

Årets kvote vil trolig fastsettes til omkring 140 dyr (93 felt i fjor).
Noe FVR og Naturvernforbundet mener er altfor høyt.
Men nå tar Norges Jeger- og Fiskerforbund kraftig til motmæle:

Omfattende jakt

- Bern-konvensjonen har ingenting å utsette på den norske kvotejakta på gaupe. Snarere tvert imot. Bern-sekretariatet konkluderte seinest i 1996 med at gaupejakta ikke er i strid med de forpliktelser Norge har med hensyn til vern av planter og dyr i Europa. Situasjonen har ikke endret seg siden den gang, mener redaktør Ole Kirkemo i NJFFs offisielle blad Jakt & Fiske.

Kirkemo har latt seg hisse opp av Rees angrep på årets gaupejakt - den mest omfattende jakten på fredet vilt her i landet.

- Over 80 prosent av landets befolkning ønsker rovvilt i norsk natur. Jegerne ser det ikke annerledes. Men:
- Viggo Ree påstår at miljøvernmyndighetene har mistet grepet om forvaltningen av denne truede dyrearten. Det er tøv! NJJFs prinsipp er at levedyktige bestander skal kunne beskattes, også rovdyr, på linje med andre arter. Det er grunn til å merke seg at vårt fylkeslag i Buskerud under årets kvotejakt gikk inn for en langt lavere kvote enn Fylkesmannens miljøvernavdeling foreslo, sier Kirkemo, og fortsetter:

Bjørnetjeneste

- De verste rovdyra for naturen er fanatikere som FVR. De serverer usannheter i debatten og gjør seg selv en bjørnetjeneste. Når de mener at det finnes under 500 gauper her i landet, tar de feil. Rovviltmeldingen anslår at tallet er minst 500- 600. Trolig er tallet omkring 1000. Derfor tåles den ventede beskatningen på litt over 100 dyr, mener Kirkemo.

Forsker og gaupeteller Reidar Andersen i Norsk institutt for naturforskning (NINA) sier dette om antallet det strides om:
- Vi tror tallet er mellom 400- 500 og 700. Men neppe så høyt som 1000. På landsbasis er bestanden i år like høy som i fjor. Altså ingen reduksjon, slik enkelte hevder. Noen steder har ønsket vært å redusere antall dyr. Derfor er avskytingen disse stedene større enn tilveksten. På landsbasis er antallet stabilt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer