Klossmajor fikk sparken

BERLIN (Dagbladet): Forsvarsminister Rudolf Scharping (54) hadde utløst den ene skandalen etter den andre. I går fikk forbundskansler Gerhard Schröder nok og sparket Scharping på flekken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyske forbundskansleren skal ifølge kilder i det sosialdemokratiske partiet (SPD) ha brukt 30 sekunder på å bestemme seg da han fikk høre at Scharping hadde mottatt 140000 mark (520000 kroner) i honorar for foredrag fra et PR-firma som har tette bånd til tysk rustningsindustri.

- Grunnlaget for samarbeidet er ikke lenger til stede, understreket Schröder i sin begrunnelse.

Sosialdemokratenes parlamentariske leder Peter Struck er utnevnt til ny forsvarsminister.

- Kjedelig fyr

- Jeg er offer for et politisk komplott, sa Scharping etter at han i går nektet å trekke seg frivillig i går. Han forbannet Schröder og demonstrerte nettopp den selvinnsikten som har gitt ham tilnavnet «autisten» blant partifeller.

Sosialdemokraten Scharping stilte seg like uforstående da Schröder ville kvitte seg med ham i fjor sommer. Det var etter at Scharping til glede for ukebladene plasket i et basseng på Mallorca sammen med kjæresten, grevinne Kristina Pilati-Borggreve, mens tyske soldater gjorde seg klar til farlig innsats i Makedonia.

- Jeg ville bare utrydde bildet av meg som en kjedelig fyr, sa Scharping.

Enda pinligere ble avsløringen av at han hadde rekvirert Luftwaffe-maskiner på kryss og tvers i Europa for å kunne tilbringe ei natt med grevinnen.

Scharping ble reddet av 11. september. Schröder hadde ikke råd til å miste sin åttende minister på tre år foran en antiterrorkrig.

Skadefro utfordrer

Scharping truer med erstatningssak mot nyhetsmagasinet Stern, som offentliggjorde skandalen om honorarene. Scharping hevder at disse var knyttet til tjenester som ble utført før han ble utnevnt som forsvarsminister i 1998.

Rudolf Scharping påberopte seg å være Willy Brandts politiske arving i SPD. Men hans karriere gikk stadig utforbakke. Han tapte kanslervalget mot Helmut Kohl i 1994 og ble kastet som partiformann året etter. I 1998 ble han vraket som parlamentarisk leder og forvist til forsvarsdepartementet.

- Scharpings skjebne er et bevis for at den rødgrønne regjeringen er i full oppløsning, sier Schröders konservative utfordrer Edmund Stoiber med skadefryd bare drøye ni uker før forbundsdagsvalget.

FIKK SPARKEN: Klønete opptreden kostet i går Rudolf Scharping jobben som tysk forsvarsminister.