Klossmajoren

BERLIN (Dagbladet): President Vladimir Putins tidligere karriere som KGB-spion i Tyskland endte i katastrofe. Agentnettet han bygde opp etter DDRs fall, ble rullet opp, og flere av spionene arrestert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er pressetalsmann Johannes Legner ved de såkalte Stasi-arkivene i Berlin som bekrefter Putins spionfiasko. Legner setter punktum for de motstridende spekulasjonene om KGB-major Putin var en superspion eller i virkeligheten en fiasko, da han fra 1984- 90 arbeidet som KGB-resident i Dresden.

Etter DDRs sammenbrudd satset Putin på å bygge opp en ring av spioner som skulle jobbe i det gjenforente Tyskland. De fleste av de 15 agentene hadde tidligere vært offiserer i det østtyske hemmelige politiet Stasi.

Putin vervet sin mangeårige venn, eks-Stasi-offiser Klaus Zuchold, som sjef for gruppa. Zuchold hadde gjort et mislykket forsøk på å etablere seg i hotellbransjen. Han trengte pengene som Putin lokket med.

Hund etter øl

- I begynnelsen skulle vi ligge lavt. Etter hvert skulle vi samle kompromitterende opplysninger som kunne brukes til å presse politikere, vitenskaps- og forretningsmenn, har Zuchold fortalt til det tyske nyhetsmagasinet Focus.

Han berettet også hvordan han og familien ofte ble invitert hjem til Putin, der de fikk beundre russerens juridiske eksamenspapirer fra universitetet i daværende Leningrad og hans flotte stereoanlegg, kjøpt i et varehus i Vest-Berlin.

Putin presenterte seg utad som oversetter. Han var en omgjengelig fyr - og en hund etter tysk øl og pølser.

Zuchold fikk kalde føtter etter mindre enn ett år. 2. juledag 1990 tok han ekspresstoget til Köln, og meldte seg for den tyske kontraspionasjen, Bundesamt für Verfassungsschutz. Politiet slo til mot Putins og Zucholds agenter i Dresden, Erfurt, Leipzig og Berlin.

Hadde fått sparken

- Det er en katastrofe når en spionasjesjef, som i tilfellet Putin, peker ut de falske menneskene til å lede butikken. I et vestlig land hadde han fått sparken, ikke jobben som president, ironiserer pressetalsmann Johannes Legner.

Putins spiontabbe har hittil vært hemmeligholdt av tyske myndigheter, for ikke å skape disharmoni i forholdet mellom regjeringene i Berlin og Moskva.

I juni kommer Putin tilbake til Tyskland, på sitt første besøk som statssjef.

EKSMAJOR: Vladimir Putins spionkarriere burde gitt ham sparken etter at spionringen han etablerte ble sprengt, mener en talsmann for Stasi-arkivene.