Klosters cruise-drøm synker

STAVANGER (Dagbladet): Knut Kloster jr. og ResidenSea trenger over 1,4 milliarder kroner i en fart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis ikke kommer ikke luksusskipet «The World» lenger enn til tegnebrettet. ResidenSea jobber nå på spreng i USA for å redde de flytende jetsettleilighetene. Fristen er 1. oktober.

Dyrt

Det er altså fare for at rikingene som trodde de kunne seile vekk fra skattemyndighetene og bo i ingenmannsland, må søke lykken andre steder enn til sjøs. Initiativtaker Knut Kloster jr. og hans pengesterke medinvestorer har fått uroen på aksjemarkedet midt i fleisen. Nå krysser ResidenSea-ledelsen fingrene for at Chase Securities i løpet av de neste dagene huker amerikanske investorer. - Ting må skje fort. Det er grense for hvor lenge vi kan holde på, medgir informasjonsansvarlig Brynjulf Freberg i ResidenSea. - Går det for lang tid før finansieringen kommer på plass, må vi reforhandle kontrakter med kjøpere og verft. Det ønsker vi å unngå. Petter Sundt, Bryn Skaugen, Atle Bergshaven og Einar Chr. Nagell-Erichsen er blant dem som har kjøpt leiligheter og puttet penger i verdens dyreste cruiseprosjekt. Prislappen på «The World of ResidenSea» er over fire milliarder kroner.

Bommet

Fristen 1. oktober er sjølpålagt, ifølge Freberg. Den opprinnelige fristen for å skaffe frisk egenkapital var 1. juli, men det skar seg. Det var mye vanskeligere å få finansiert de flytende luksus-leilighetene enn meklerhuset Alfred Berg trodde. - Normalt ville vi hentet egenkapitalen på Oslo Børs, men så kollapset børsen. Vi stoppet prosessen av frykt for å tape tid og gikk til USA, forklarer Freberg. Luksusskipet trenger investorer som kan vente til år 2001 uten å tjene penger på investeringen. Det kan først skje når båten kommer på vannet i april det året. Alle restaurantene og de 183 gjestesuitene om bord skal gi klingende mynt i kassa. ResidenSeas talsmann avviser at selve konseptet må ta skylda for vanskelighetene. - Det er ingenting å si på interessen. Vi har solgt 72 av 286 leilighetsenheter - for over en milliard kroner. Husbåter er ganske vanlig, men ikke husskip.

Endeløst cruise

Med «The World of ResidenSea» er det meningen at jetsettfolket skal kunne reise verden rundt uten å være hjemmefra. I april år 2001 er det meningen at skipet med rikingene om bord skal legge fra kai i Florida og ut på en endeløs reise på jakt etter sol og fornøyelser. Filmfestivalen i Cannes og karneval i Rio er allerede plottet inn i reiseruta. Kritiske analytikere har undret seg på om ikke Knut Kloster jr. har overdrevet millionærenes ønske om å kaste seg ut på det blå hav på et evigvarende cruise.

Eiendom til sjøs

Kloster sjøl har vært overbevist om at han ikke skulle selge cruise, men et stykke eiendom i prisklassen til en leilighet i New York Central Park. Du skal finne det hjertet måtte begjære, alt fra butikker og skjønnhetssalonger til tennisbaner, kasino og egen aksjemekler. Av rikingene som har kjøpt seg leilighet er 45 prosent amerikanere, like mange europeere og ti prosent andre nasjonaliteter. Størrelsen varierer fra 100 til 300 kvadratmeter, og prisen fra 10 til 35 millioner kroner.