Klovn i kamp

Ei bok, en komiker og hans blogg har skremt vettet av hele det politiske etablissementet i Italia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter planen skulle førstkommende søndag bli regjeringens triumfdag i Italia. Etter Romano Prodis vriene tid i regjering, med et nærmest lammende marginalt flertall, er 14. oktober dagen da jokeren skulle på bordet: Det splitter nye Demokratiske partiet skal velge sin nye leder. Statsminister Prodi har tatt i bruk de store ordene, og snakker om «en historisk hendelse for Italia». De to største partiene i Prodis regjeringskoalisjon smelter sammen under sin nye leder, som etter alle meningsmålinger å dømme vil vinne en brakseier under primærvalget søndag: Han heter Walter Veltroni, borgermester i Roma, og er sett som framtidas mann. Han er både en populær politiker og en habil romanforfatter – Veltroni er mannen som for alvor skulle skremme vekk truslene om Berlusconis tilbakekomst og demme opp for ødeleggende intern splid. Så dukket en komiker opp.

Beppe Grillo heter mannen som i begynnelsen av september røsket grundig opp i Italias politiske landskap. Grillo er en skjeggete 59-år gammel komiker som lenge har vært en populær underholder i Italia. De siste åra har han vært lite å se der makten ellers ferdes i Italia – han er ingen gjenganger på TV, etter at han på begynnelsen av nittitallet beskrev den daværende statsministeren på upassende vis. Men Grillo har i mellomtida bygget opp en blogg, som i flere år har vært landets mest besøkte, med over 200 000 treff hver dag. Han har vært et uromoment, utvilsomt, med sin samfunnskritiske humor, men de færreste har sett ham som noen reell trussel mot det etablerte. Nå er han en uomgjengelig maktfaktor, som får politikere og aviskommentatorer til å advare på alvorligste vis.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer